Meniarap

Kenapa anak saya dah 4 bulan 11 hari tidak boleh meniarap lagi

19 Balas

Perkembangan bayi tak sama semuanya. Tu normal. Ada baby yg 6-7mth baru meniarap. Sis boleh latih dia mengiring ke kiri dan ke kanan dgn kerap. So, boleh bantu baby tak malas nak bergerak sendiri. Automatically nanti dia akan meiarap sendiri.

Anak sy pun 4 bulan tak boleh meniarap sendiri..kne dr pertolongan kita ..bagi dia mengereng dan kita yg ajar dia..insyallah nnt dah masuk 5 bulan dia dah boleh meniarap dengan sendiri..

4y ago

Tak semua baby sama..tapi kita sebagai ibu cuba yg terbaik untuk anak..cth, urut badan baby selepas mandi..buat senaman ringgan dekat kaki dan tangan baby..

Jgn paksa baby klu baby xmau niarap sis.. Ank sy 5 bulan lebih bru niarap. Lps niarap trus laju merangkak, 9 bulan dah boleh jln. Jgn bandingkn dgn ank org lain.

Every baby is different. Just keep helping them grow and develop. The baby tracker on this app can give you an idea of what developments to track. 🤗

Ank sy nk msuk 5bulan bru pndi meniarap. 6bulan merangkak. Nk msuk 7bulan bru boleh duduk sndiri tanpa sokongan. Setiap bby lain perkembangannya sis.

awal lg rasanya.. anak sy niarap sndri umur 5m++.. stiap baby lain pekembangannya. Jgn samakan baby lain yg da niarap awal

4y ago

itu mcm sy bgthu,anak ni lain2.. xpe sis,masih awal. lain laa anak da 8bulan ke,tu bru kite boleh risau. Xpe.. sabar yee.

Perkembangan baby lain2... Ade yg cepat, ada yg lambat.. Tapi jgn risau... Latih dia... Bykkn tummy time....

4y ago

Ye betol... Dia akan meniarap bila dia bersedia... Kita cuma bg galakan ataupun latihan untuk dia biasakan dgn keadaan tu... Sbb tu Tummy time tu perlu tuk baby... Mummy kne belajar tuk encourage perkembangan baby...

Tapi ada yang cakap baby perempuan lebih cepat meniarap daripada baby laki betul ke

4y ago

Tak betul. Anak first saya perempuan umur 7month baru meniarap. Bergantung perkembangan bayi.. bukan ikut jantina dia.

Baby sy pun 4bulan lebih belum boleh meniarap lagi. Normal ni sis

Prkmbngan baby lain2 syg... Ada prkmbgannya cpt ada yg lmbt😊