Kena Scan Dulu Ke?

Kena scan dulu ke baru boleh buka buku pink? Sbb sy xpernah scan.. Nak terus buka buku pink.. Boleh ke? ?

34 Balas

Better call kk dlu, sbb stengah tempat tak sama, cm Sy ari tu 6 week dh bukak, hari yg sama scan, terus bwk g kk buka buku..so senang..sbb sy ada tye kk, sblm buka buku, kena scan luar dlu, doktor swasta sahkan pregnant, baru buat buku.. pastu tak lama tu, kandungan tak menjadi, sy gugur..yg terbaru, syg tggu betul2 ada heartbeat, baru buat.. kalau selagi tak de heartbeat, sy tak buka..nurse dgn doktor ckp, ok, boleh je cm tu..

Dulu, masa anak no 1-3 bila tahu dah preggy boleh je terus buat buku pink. Tapi sekarang anak no4 tak boleh, dorang suruh scan dulu, takut2 terjadinya kandungan luar rahim. Ini dekat tempat sya lah. Tempat lain tak tahu pulak. Sya dah scan, Alhamdulillah kandungan elok didalam rahim. Dorang bagi tarih 29 ni baru buat buku pink. Sya scan tempat lain, buat buku pink tempat lain 😁

Saya buka buku dkt kkia tak payah scan. Saya buat upt sendiri d rumah dan tunjukkan nurse. Masa tu memang dah nak dekat 2 bulan saya missed period. Saya tanya nurse perlu scan dulu sblm buka buku. Nurse bagitau tak payah sebab memang dah pasti ada janin dlm perut. Lagipun period saya regular, dan baru kali ni missed period. So saya booked buka buku d kkia 11 weeks.

Sy dtg awl bulan 12 check prgnnt..sah prggy dktr bagi tarikh 30/12(smlm) utk buka buku pink..sbb masa dtg tu baru 5w..doktor kata awal lg..smlm dtg,buka buku,buat segala ujian2 amek darah,kencing,cek gigi,kesihatan semua,pastu scan..siap..☺️

Boleh je sis. Tak perlu scan pun. Cuma klau da scan tu, nnti doc atau nurse lekatkan pic scan tu dekat buku. Sis buat pregnancy test kalau positif boleh la buat appointment untuk buat buku pink. Kalau scan pun before 8w x clear sangat pun.

sy pergi kk bary2 ni, mse 5w,buat ujian air kencing utk sahkan pregy, then bila confirm pregy dia suruh buka buku. masa proses buka buku tu ade kene jumpa doktor last skali, masa tu la dia scan.

Xpayah scan dlu pn xpe.. Cme kena g makmal pulak kt klinik nnti utk cek upt... Tp ats2 tempat jugk kot. Mcm sy bru2 ni sy bwak scan.. Jd xpyah dh cek upt kt mkmal.. Msa ank sblom ni kena cek upt dlu

Sy terus buka buku pink sebelum scan. Tapi sy ada buat upt test kat klinik swasta sebelum tu. Masa nk bukak buku pink, nurse tanya macam mana tahu pregnant? Sy cakap je buat upt kat swasta.

5y ago

Betul.. Sy pun buat upt test jelaa kat klinik.. Tp tak scan😅tq awak😉

Saya dtg kk, ckp dgn nurse nak buka buku pink. Lps tu nurse suru buat ujian air kencing. Positif pregnant. Kira usia kandungan 6 week. Minggu dpn bru dtg blik buka buku pink.

Kena pergi klinik dulu test UPT klu betul comfirm pregnant baru blh buat buku pink..dh buat buku dh check drh segala bgai baru nnt doktor scan baby...