Buka buku pink

Salam saya nak tanya. Kalau buka buku pink kena ada scan dari klinik swasta dulu ke ye? Klau kita belum scan macam mana ye. Terima kasih #ingintahu #pleasehelp

14 Balas

saya tak scan pun. terus je buka buku pink bila dah komfem pregnant. cek sendiri, kira sendiri start dari last period hari pertama. mcm saya 8w ke atas pergi KK. nnt dorg bg appt utk ambil darah, minum air gula dan scan. biasa nya dorg tanya je kalau pernah buat scan kat mana mana klinik. sbb dorg nk lekat gmbr scan dlm buku pink tu nnt.

sy buat confirmation pregnancy kt klinik swasta.. tp time scan baru nmpak kantung ja.. bila Buka buku pink, dr tnya dah buat scan ka, sy bgtau la baru nmpak kantung time tu. jd dr suruh repeat scan sbb nak confirm kan dah nmpak jantung baby... Klau masa sis scan kt klinik luar dah nmpak jantung baby, X perlu dah scan kt kk ..

pengalaman sy. kalau call dulu tanya, biasanya kk suruh gi scan swasta. tapi time bukak buku, kk akan repeat prosedur yg sama scan & test upt jgk. tapi kalau direct walk in, xde plk mintak result scan dri swasta ke apa.

Saya tak scan swasta pun haritu. Pergi kk terus buat buku pink je bila dah 8weeks. Sebab busy. Tak sempat nak gi. Suami jauh. Kk tak banyak soal pun. Dia just tanya dah check ke. Jawab guna upt je

takde pun xpe. tu tempat sy lah. sy terus je ke klinik bukak buku pink tp doktor ada tanya jugak pernah scan kat klinik swasta x, sy jawab x pernah, dia okay je.. nanti scan kat kk jugak.

waalaykumussalam. tak perlu sis. KK akan minta scan dari klinik swasta hanya kalau kita dah pernah pergi scan di klinik swasta. kalau belum pergi lagi, tak perlu pun. direct ke KK sahaja

8mo ago

nanti dia akan confirm scan semula juga. andai kata KK sis kecil dan takde mesin scan, macam saya dulu di klinik desa. nanti nak scan dia akan refer ke KK terdekat yang boleh scan

stiap kk lain prosedurnye.. ape2 pun call kk bdekatan dlu.. mcm kt tmpt sye memg kne scan kt klinik swasta dlu & bwk gmbr tu mse 1st appoinment buat buku pink kk..

wslm xpasti. ada setengah kk mmg ada minta gmbr scan. ada setengah xminta pon. usia kehamilan awak? dah call kk berhampiran tmpt awak ke?

Macam saya sebelum ke KK memang pegi scan swasta dulu. And buad app dengan KK.

kalau tempat sy. masa buka buku pink tu doc akan scan juga tgk kandungan kita walaupun kita ada scan dari swasta.