Obimin Ganti Folid Asid

Hi, kemarin saya p check up di kk dan nurse tanya "skrg dk makan vitamin apa". Sy bgtau mkn vitamin yg nurse bg folid asid, b complex, vitamin c, iron tablet dan tambahan jgk obimin. Nurse trus ckp "dh makan obimin kenapa nk mkn vitamin yg kita bg tu lg, dh ckup dh, pilih salah satu nak mkn yg mana samada obimin atau vitamin yg nurse bg". Dan sy ckp klu mkn obimin then vitamin yg nurse bg tu hnya mkn folid asid saja lah? Nurse ckp x payah, dlm obimin dh ada folid asid. (dk pkir dlm hati betul ke x betul nurse ni) So sy perlu ke stop folid asid? As i know ibu hamil perlu folid asid 5mg per day. Tp folid asid dlm kandungan obimin hnya 1mg saja. Thanks

24 Balas

Obimin tu sbnrnya ingredient dia folic acid, vitamin b, iron, vit c.. Jdkan satu bji spya para ibu sng nak mkan bbndg makan vitamin yg loose..😃

Yes dlm obimin semua dh ada. Sy dri awal hingga akhir kandungn consume obimin tu. Klo nk ambil lin boleh tpi kena rujuk doc dulu ya

Yupz.. Btol la tu.. Dlm obimin da ada vitamin complete.. Kalo da ambik obimin.. Xperlu mkn acid folic lagi..

Sy pun macamtu..Doc ckp usia kandungan 3 Bulan ke atas ambil obimin shj dh cukup.

mkn salah satu ja, sama ada obimin or vit yg dr bg tu. Kdungan sama.

Boleh je.. Itu supplement.. Klu sis nk mkn asing pn xde mslh..

Obimin, iberet, zincofer semua dah ada asid folic sis...

5mg tu limit.. so klau 1mg minima.. so xd problem 😊

Obimin mmg da contain folic acid. So makan Obimin je

Yes, obimin dah ada semua. 4 in 1