obimin

Sy dah 13week++.. tp sy jarang makan obimin yg nurse bg.. ada effect apa2 x.. betul ke dlm obimin dah lengkap skli asid folic?

13 Balas

kenapa tak makan? klinik bagi vitamin bukan saja dorang suka2 nak bagi 😓 dah nak jadi mak org dah sis, takkan nak kena tatang mcm budak2 tadika lagi. bila disahkan pregnant kena banyak cari ilmu yg betul. cari la rujukan yg bertauliah, jgn cari org yg merepek & bukan dari bidang Perubatan tapi sembang mcm dia mahaguru o&g pulak.. folid acid dah memang ada dlm Obimin jd tak perlu ambk 2-3 vitamin dah..

Kenapa tak makan obimin? Rugi je kk bagi free ubat tu dekat awak. Kalau taknak makan pulangkan je balik obimin. Obimin tu vitamin yang dah complete. Nanti kalau ada apa-apa masalah (tapi mintak jauh lah kan) awak jangan salahkan nurse or doctor. Salahkan diri sendiri sebab tak ikut apa yang nurse or doctor dah advice.

paling la tk fhm bila ibu mengandung suka skip makan ubt yg kk bg.. kalau tkboleh telan sbb muntah ke hape bgtau nurse or doc yg bertugas.. cuba kasihan sikit pd bayi dlm perut tu.. dorg perlukn nutrisi n zat.. Phk KK bkn bg ubt sesaja.. tambah kn ilmu psl parenting spya tk jd pape kt diri awak n bayi ok..

4y ago

kan.. pdhal utk kebaikan ibu & baby.. kite yg dgr pulak cuakn

Cont sis obimin 2..dlm obimin de folic acid, vitamin, mineral utk ibu pregnant n penyusuan..die jgk boleh maintainkan hb..sy alhamdulillah mkn obimin sampai skrg hb sy maintain jer tak pernah bwh dari 12..walaupon obimin nie membuatkan sy rase constipation n najis bertukar colour..sis boleh search kandungan dlm obimin ye..

kena mkn..sbb baby ambil bnde2 dlm bdn mommy..klau xmkn,mommy lemah,xckup sihat,nt baby pn trjejas skali.klau xthan mkn ubat mkn gn mnum air mnis biar xrse ubat 😊 ntuk baby,kte telan je 💪🏻🤭

obimin klu bli sendiri kat farmasi harga lbh kurang rm15++ keatas utk sebulan..untungla dpt,dulu zmn sy takde d bg tu kna p klinik swasta atau bli d farmasi.. obimin mmg completed da include folic asid

yup, sy lagi suka 4 in 1 mcm obimin dripda amik yg 4 serangkai tu leceh betul. 😅sy jenis x suka bau ubat.. klau bau tu mmg x leh telan... klau boleh nk skli ngap dh hilang.

4y ago

ouh mcm tu plk 😂 tkpe lh jnji mkn ye dak

obimin dah complete semua lah awak, makan jangan tak makan banyakkan minum air masak also. saya yg hujung hujung ni pun still makan obimin also

kena mkn obimin dan folic acid. sbb nurse sy kata dlm obimin kandungan folic acid dia sikit sgt

kena makan obimin..utk tmbh drh dan pembetukan bayi kita