Sejak Bergelar Seorang Ibu...

Kehidupan anda mungkin berubah 360º sejak bergelar ibu, betul tak? Lepas berkahwin pun dah rasa lain, apa lagi bila sudah bergelar seorang ibu. Antara 6 keadaan yang bawah, anda yang mana satu?

Sejak Bergelar Seorang Ibu...
46 Balas

rasa mcm semua sebab kita nya first time mom. kdg bila anak nangis and da buat semua still menangis kita jadi mcm tak boleh nk sabar. sbb kita pon manusia. so klau tgl bedua dgn baby je saya letak baby dlm cot dia cpt2 pegi minum air tarik nafas baru amik dia semula. tidur tu pulak takyah ckp. hari2 rasa mcm zombie. rasa mcm baruuuu pejam mata 5min. bila tak cukup tidur trig semua tu la. emosi tak stabil, rasa nk marah, sensitive pastu asyik nk bebel je 😂 tapi selalu ckp kt diri sendiri. this phase shall pass in a blink of eyes. pejam celik eh anak da nk masuk sekolah. so now enjoy je waktu dia masih kecik dan suka di peluk dan gomol mcm skrg nii ❤️❤️

A & F sbb anak tiri 3org sume x function..x reti buat kje rumah..yg bongsu gegirl 14taun apa pun xtau buat..tau main fon je..suh bljar masak xnak tpi klau kluar jalan dia yg trpaling cantik..yg 1st & 2nd llaki tau sepahkn x reti kemas..dh membebel bru kemas tu pn lpas tu buat balik..skrg dh ada newborn decide utk biar je diorg nk buat apa..lantak laa..kito nyo penat hari² nk bebel..baik layan baby😅

1mo ago

betoiii

slepas bersalin anak 1st sy di diagnose oleh doctor yg sy ada bipolar type 2 sb x ckup tido dan rehat , skrg sy wajib makan ubat seumur hidup . nk kerja pon susah sb nak kawal emosi . jdi sy cuma nak sembuh balik je . sedih bila kna mcm ni 3 tahun sy kawal emosi .

1mo ago

kdg2 x tido seminggu pon ada

Yes, bukan 360° da jd 720°. Double tu. Mood pun toksah dk cakap la. 5 minit jadi rimau, 5 minit skli jd badut, 5 minit skli jd hulk. Belom lg semua jawatan kita sondol kat rumah, sekejap jd cikgu, sekejap jd maid, sekejap jd pengurus, sekejap jd buruh🤣

saye E ..mungkin sekarang masih dalam fasa cuti so blm terasa penat stress yg bercambur dgn tmpat kje..harap2 nty pn baby sye pndai bwk diri la..kalau tak mommy pn blh pitam,😂dan mse tu lh harap sngt pasangan dpt membatu dgn baik.

C. Pada 2 tahun awal. Lepas 2 tahun OK je. Saya dah perhatikan diri, emosi tak stabil bila saya lapar dan tak keluar rumah, tak bersenam, tak berborak. So, kena buat semua tu untuk elak burn out.

cepat marah. tp juga jd lebih bertanggungjawab dan caring. Everything so chaotic nak2 anak masuk 2 org ni 🥴

selepas brsalin kadang emosi ..kadang tak cukup tidur..mudab tersinggung

Semua 😢 saya macam jadi orang lain kadang

semua d atas . sebab kita nyaa first mom 😄