Barang basic pantang

Hi sy ingin tanya sesiapa yang sudah bergelar ibu, apakah barang2 pantang yang perlu ada ya? Terima kasih atas jasa baik anda. #ingintahu #pleasehelp

8 Balas

saya first timer juga ni. yang saya readykan: - tungku (saya pakai batu sungai) - bengkung (Shopee. yang lekat zigzag tu je senang) - stoking (Shopee) - pilis tepek kat dahi (saya beli yang krim, senang tak yah bancuh. Shopee) - losyen mustajab/ krim herba (Shopee. buat sapu kat badan sebelum pakai bengkung) - herba daun uncang (Shopee. satu uncang leh 3x mandi) - kain batik dah siap getah kat pinggang (Shopee. hehehe saya x pandai pakai y loose punya) - nursing bra (Shopee. senang menyusu anak)

Tungku, bekung, set nonaroguy, meternity pad, pilis yg jenis krim, stokin, jamu saya beli tp saya takkan guna dulu sbb bila menyusu saya tak mahu baby kepanasan berpantang sendiri jd saya tempah makanan lauk berpantang delivery nanti Tawakal allah

Pengalaman pantang anak first saya dulu saya cuma guna barangan ni:- -pilis -minyak panas -mandian herba daun -stokin -bengkung (saya cuma pakai 3-5 kali sebab panas serabut saya malas) ** jamujamu saya tak beli atau makan langsung

2y ago

Betul. Saya pantang dulu masa cuaca tengah panas sampai menitis nitis peluh walaupun baru lepas mandi. Lagilagi bila lepas mandi air herba. Jadi tak selesa betul bila berbengkung bagai. Tapi seeloknya digalakkan pakai bengkung. Untuk kecikkan perut mengelebeh lepas lahirkan baby. Sebab postpartum belly saya hilang lepas 7hari bersalin thanks to bengkung (saya start pantang urut, bengkung semua hari ke 3 bersalin). Lepas hilang tu terus malas dah pakai 😂

Saya pon taktau la sis, sbb skrg ni pon saya tgh survey. Saya tgok yg basic ada siap dah mcm set nana roguy. Feeback dorang saya baca pon mcm okay. So ingt nk beli yg set basic dlm bekas tu je. Dalam RM137 kot tak silap🥰

Saya beli ni je sis…..Set pantang… Dgn pil Lactul sedia2 je nie…..takut sembelit tyme berpantang..susah nak membuang…..

Saya tak makan jamu, yang saya kerap guna masa pantang, bengkung, tungku, mandian herba.

Utk saya paling penting, breast pump & nursing pillow, baju yang paling selesa

beli set berpantang Tanamerah dapat bengkung sekali kat shopee ada jual