Bandingkan anak sendiri dengan anak orang lain.

Kawan suami ade anak lewat beberapa hari dari anak kami. Anak kami belum boleh berjalan dan baru tumbuh gigi dua batang. Anak kawan suami tu dah boleh jalan dan gigi pun banyak batang dah. Suami ade bandingkan kata cepat anak kawan tu. Mula saya tak ambil kisah. Tapi terdetik juga lah kan anak orang dah pandai macam². Tambah bila tengok gambar lama anak buah belum setahun da pandai macam². Jadi macam down pulak padahal tak patut pun down sebab tahu perkembangan anak² lain². Terima kasih semua yang memberi nasihat dan kata semangat. InsyaAllah koi tak down. 👌

18 Balas

anak2 sy jenis lmbt.. ank last tu pnhla hsbn sy ckp lmbt bercakap.. anak kawan dia celoteh byk. Termasukla keluarga lain.. sy anta dia ke tadika 4thn, 5thn satu fmly xlarat nak layan dia ckp,,, Dia paling panjang akal, paling byk ckp, paling peramah... ibu kena kuat.. blja ilmu parenting... banding2 ank ni sis smp ke tua ye...non stop.. dont worry.. protect your child n emosion. Nanti da sekolah pn dorg akan compare ank lambat membaca la.. ank ke sekolah biasa lah.. benda yg paling sy xblh terima org ckp "klo ank bijak, campak kat tadika mana pn ttp blh blja" (just sbb sy anta ank sy ke private school) Tp bila ank da bsr, im so proud, ank sy ada "adab", pandai jaga adik, pandai bwk diri.. pndai kemas rmh.. wlaupun akedemik so-so... xpela kan.

Saya Faham perasaan puan. Anak saya dah 18bulan masih berpaut lagi berjln. Words pun xda lagi. Faham perasaan sedih tu n mesti ada pertanyaan Knp Anak buah, Anak sedara jaga semua awal dr setahun. Tapi Anak sndri ya Allah. Tapi, apa2 tu saya monologue je. Paling ketara yg Suka bandingkan kluarga suami. Sbb Anak buah ada yg sebaya. Lebih nmpk layanan Lebih kepada yg sana. Jadi Anak saya terpinggir main la merangkak meniti sorang2. Tapi apa pun selagi pakar Paeds ckp normal, saya tutup telinga mata, usaha kan kan juga latih Anak saya lagi.. Saya Terkesan Sbb orang akan tgk ke mak, lgi2 saya ni housewife jaga Anak2. Jadi Anak bnyk masa dgn saya. So perkembangan Anak atas saya jgk. Haih Sabar jela

Xperlu bandingkan.. anak sy setahun lebih baru boleh berjalan... berlari pndai jatuh².. time bby duduk lmbt.. bln 2 ney anak nak msuk 5 tahun .. Alhamdulillah wlaupn lmbt dr segi lain² tp umur 4 tahun anak dah pandai membaca... kenal nmbor n boleh sebut dlm bm,bi,chnese.. huruf jgn ckp lg dia kenal sbb dh pndai mmbaca.. prckpan ok.. bm & bi jga.. dkt sekolah 4 tahun anak perempuan sy yg paling tnggi.. bangga dgn anak wlaupn time baby org bnyk ckp itu ini.. Alhamdulillah rezeki anak masing² sis.. yg pnting jlnkan tnggungjwb kta sebagai parents sebaik baiknya..

Jgn bandingkan anak2 kesian anak bile besar nt tau mak ayah bandingkan die dgn org lain/ even adik bradik sendiri.. nt anak hilang konfiden, low self esteem. Bile anak ase dijudge die xkn ase safe dgn parents.. bile xase safe n selesa die xkn share problem dgn parents.. n xkn ade good relationship dgn anak nt.. please jgn. Mase kecik bandigkan bnde2 mcm tu.. nt dh skolah bandingkan results plak, bandingkan pandai / slow.. parents tlgla jgn bandingkan anak2.

Anak-anak pun sama seperti kita. Ada kelebihan dan kekurangan sendiri. Apa yang patut kita buat sebagai ibubapa adalah mencari kelebihan anak dan meraikan kekurangan anak. Kalau anak pandai berlari , jangan bandingkan dengan anak yang pandai melukis. Memang sampai kesudah kita akan rasa down. Kita sebagai ibubapa perlu pandai dan tahu melihat kelebihan anak, dan kemudian memberi support kepada mereka. Itu yang lebih baik.

perkembangan budak berbeza..sampai tahap dia blh la tu.. insyaAllah.xde masalah pn klau lmbt sikit ..y penting bdk dah ikut step2 pembesaran dia.kita kena positif..tu doa.cari kelebihan ank itu lebih baik.ank sy plg lewat berjaln setaun 6 bln..gg pun lmbat tumbuh.kena tau ank y lbh lame merangkak lbh tinggi motor skill dia masa besar nnt..y tu kelebihan dia.

iye mmg tak patut pun down. parent saya sendiri pun ada bandingkan. tapi mmg saya buat peduli jela sbb tahu anak saya membesar seiring dgn perkembangan dia. nanti lama lama dia pandai jugak. lain la kalau mmg nampak ada benda yg merisaukan. tu kita yg kena alert la dgn perkembangan anak

rileks and chill je puan. jangan fikir sangat apa orang cakap, puan sendiri pun tahu perkembangan budak lain².. tak payah fikir sangatlah. suami puan tu, fahamkan dia semua budak perkembangan tak sama... amboi, dah la isteri penat beranak.. dia sedap komen aje yer

sis ckp dgn husband sis tu..klu blh jgn nk bndingkn anak sndri dgn ank org..pkmbgan budak tak sama..mcm ank sya sthn lbih br pndi bjln,umur 2 thn lbih br pndi bckp tu pun tak smua ayat

x perlu nk banding kn, sbb setiap perkembangan ank laen².. n x perlu rasa down ☺ank sy 4 org smua tumbuh gigi dlu.. umo 1tahun 2buln bru bleh jalan..