Berat Badan

Kandungan saya dah masuk 14 week tpi msh ada morning sickness. Dlm masa 3 bln berat sy menurun 2kg..ada effect x baby dlm perut? Ada x ibu2 yg pernah mengalami mcm ni?

17 Balas

normal kalau severe morning sickness. tak lalu mkn, loya n muntah tak kira waktu. kalau bnyk lg turun, nanti dia bg ubat untuk kurangkan muntah. tp ubat tu mengantuk, nak lena je kerja. sy turun 10.5kg, tak naik² lg.. dah masuk 18minggu. Sekarang ni dah ada selera makan, tp masih muntah, masih wajib mkn ubat 2x sehari. Harap² masuk 5bulan nanti hilanglah alahan ni. be strong 💪🏻

5y ago

Jauhnya turun kg sis... Oh ada ubat juga diberi.. Harap2 cepat la hilang alahan kita sis.. Yaa, always strong 💪💪😊

Saya berat turun 6kg, dari berat masa mula buka buku. Sebab alahan. Berat susah nak naik, nak pergi checkup bulanan pun takut nurse bising hihi sampai doktor bagi ubat tahan muntah. Lepas 20 weeks, baru berat start naik. Sekarang dah 29 weeks. Tapi berat naik banyak, 2.5kg setiap bulan 😂 nurse bising jugak 😜

5y ago

Mungkin berat baby dengan air ketuban kot. Kalau sis tak tahan asyik muntah, sis mintak la ubat 😁 semoga sis sihat selalu ye

Saya pun alahan teruk sis. 12 weeks berat turun 8kg. Saya mampu makan kurma sehari 3 biji sis. Tapi scan alhamdulillah baby okay. Sis kena try and error apa yang boleh makan ye. Now 26 weeks still tak lalu makan. Tapi paksa jugak makan roti. Baru2 ni try minum susu. Alhamdulillah berat makin naik.

5y ago

Syukur sy mampu telan nasi juga bila sy dah betul2 lemas n lapar sis 😅 sis lagi kesian dh 6 bln x makan nasi. Semoga sis pun cepat sihat 😊

Sy br 13week...alhamdulillah xder muntah2...selera mkn pn okey jer...tgh2 mlm pn blh bgn utk mkn sbb lapar sgt...tp td prgi check up berat turun 2.5kg dlm ms sbln...xpasal2 kna bebel dgn doc...next week kna prgi kk lg...😭

5y ago

Alhamdulillah sis xder alahan.. Mgkin psl sis mkn tapi sikit2 jer kn... Hrp2 x turun kg sis lagi lps ni 😊

Saya pun 17w baru hilang alah, baru start selera balik. Masa alah stiap kali check up mmg berat turun.. Sekarang dh naik balik dh la lalu dh makan haha.. InshaAllah doa yg baik2 think positif. Tklalu nasi makan buah buah..

5y ago

Lmbtnya alahan sis muncul.. Bru sy tau ada mcm tu.. 😊Syukur la dh start selera balik kan.. Doakan sy cepat2 hilang alah 😊

Terbalik pula utk sy.... Dr awl weeks lg brt bdn naik. Kena pula musim jerebu ni, ank x sklh sbb jerebu. Asyik nk mkn je. Mggu dpn checkup bulanan d kk.... Tkut pulak nk tgk timbg berat bdn 😅

normal tu sis sbb morning sickness kn..sy dlu pn brat trun je msa 1st trimester..mmg xleh nk mkn lngsung..just minum air kosong ngn kurma je..dh msuk 2nd trimester br brat start naik

Sy masa 3 bulan pertama tu lost sampai 10kg sis. Sbb takde selera mkn lgsg. Alhamdulillah baby dlm perut sihat dan membesar ikut skala saiz normal 😊

Ok je tu...sy ni dr mule bkk buku pink sampai da 38w berat br naik 2.5kg...bg sy asalkn setiap kali scan tu berat baby btambah cukup la..

Sya baru lepas fasa tu sis turun Smpai 4kg skrg dh 18w kurang sikit mabuk nya tpy sya amalkan makan buah-buahan skrg berat naik sikit je

5y ago

Lama juga mabuk sis smpi 18w kan.. Huhu, harap2 mabuk sy cepat la hilang.. Time ni pun sy bnyk mkn buah2an sbb x lalu nak mkn yg lain.. Syukur hb darah maintain 😊