Feeling Confius

Kandungan saya baru masuk 5bulan, ada org cakap dah boleh rasa tendangan baby. Tapi saya belum rasa. Adakah tendangan baby korg rasa macam geli2 di perut? Sebab itu yang saya rasa sekarang. Itu ke tendangan first baby kita ?

14 Balas

Utk 1st timer mmg agak confused nak kenal gerakan bayi. Klau ikutkan kebanyakan yg kata 5 bulan keatas which is 20w & above. Rasa geli2 tu tak pasti mmg si kecil or sometime boleh jadi angin memulas2 sebab ibu mengandung ni mmg byk angin & gas disebabkan penghasilan progesterone. Sabar je yg penting masa scan bayi sihat. Sikit masa lagi tu.. ikut juga size bayi dlm perut klau ruang masih byk ibu msh tak rasa Sgt, klau dah sempit baru lah nampak & rasa.

Dia mula2 takde rse tendang trus sis. Mula2 baby mcm sedu je. Akan rasa denyut2 slow kat satu tmpat tpi lama skit. Klau baby first dlm 19w da bole rse slow denyut tu. Bila da mkin besar bru leh rse perut tu mcm berombak 🤭 sye da 26w 5d bru boleh rasa baby tendang kuat. Sbelum ni slow geli2 je 😂

saya 16w baru rasa denyut2 nadi baby alhamdulillah skrg da 23w 2d tengah malam terasa baby da gerak2 aktif kkdg 😂 #babyfirst

mcm sy ank laki 4bln da rase tendangan Dy tp kli ny 4bln rs geli² je xrs kuat sgt tndgn Dy tu tp xtw laaa kn baby ape kali ny😁

Aah sis.. saya mula2, rasa getar geli2 je camtu.. skrg dah besar.. dia gerak sikit rasa senak 🤭

dlm 18-19w rasa geli2..masuk 20w dh makin terasa..skg 23w dh rasa kuat bdenyut n kdg rasa bgerak..

4y ago

aah tu la haha..dok tggu jgk ni bila laa bole nampak tu..

Saya blh rasa tendangan dia bila usia kandungan 6 bulan. Dia jentik2 tue mmg ada la.

Saya pun baru je dpt rasa gerakkan baby. 20 weeks. Rasa mcm ada gerakan perlahan je.

Yupz.. Awal2 mmg x terasa kuat.. Rasa cam jentik2 manja jer.. Sy aritu 18 mgu da rasa da..

4y ago

Ohh yeke. Okay2 thanyou 😊

1st time ase cume berdenyut manje2 aje.. skrg da 22w da nampak jelas die kick😁