Sangkut GDM

Kandungan 16minggu,lepas kena minum air gula saya sangkut gdm.. lepas jumpa doktor, terangkan pasal gdm n kesan kt baby, tetiba rasa down sangat,risau jd pape kt baby saya.. Kadang rasa nyesal xjaga mkn dari awl.. Tp masa awal pregnant saya mabuk teruk,loya muntah2..nk mkn yg manis2 je sbb mulut rasa pahit xsedap..Boleh x bg kata2 semangat,ataupon share pengalaman mommies kt sini yg penah sangkut gdm... Saya terlampau fikirkn benda ni sampai sakit kepala berdenyut2..#bantusharing #firstbaby #ingintahu #1stimemom #jangandibully #advicepls

10 Balas

Saya 2 kalu pregnant gdm on diet control 😅. Dua dua baby alhamdullilah membesar dengan sihat. Gdm semasa hamil is common issues sis, nanti lepas bersalin kite xde dah kencing manis tu, but still control on sugar level u ambil. Mcm saya gdm org ckp baby boleh terlebih besar tapi sye terbalik, baby kecik 😅. Kalau terlalu stress pon boleh buat sugar level lagi naik, so try to enjoy dlm masa sama try control makan je, nasi ubah dari normal beras ambil basmati beras ke, cut half nasi, sugar try to cut down, buah buahkan mcm mangga avoid, yg high sugar. Air try la minum air masak jeeee. Sye dua dua bersalin normal. Alhamdullilah . Oh tambah sikit lagi, cuba makan peria. Saya makan peria gula saya ok on control

3y ago

ye sis,saya kontrol mkn skang ni apa yg saya mkn semua amik suku2 separuh ja..air pon banyak minum air kosong...air manis tu cuma seteguk 2 ja saya minum kalau teringin sangat.. ok nnti saya try mkn peria pulak lepas ni..tq sis bg nasihat n cadangan kt saya☺️

Saya pun sama..16 minggu sangkut gdm..tapi saya ade alahan teruk masa awal prgnnt.. memang tak minum manis..doktor kata skip mkn pun bole menyebabkan kena kncing manis..sebab saya alahan mmg teruk semua benda tak bole masuk, saya makan biskut kering je dgn air mineral ..sangkut jgk gdm ..doktr kta mungkin keturunan jugak..mula2 down jgk lah dapat tahu.. doktor siap cakap baby bole mati dalam kandungan kalau tk jaga..alhamdulillah takda ape pun sis..saya sekrang dah 24 minggu alhamdulillah bsp saya ok..sis jgan risau..control makan je..manis tnggal kan trus..skli skala bole je..insyallah takda ape..

3y ago

Betul..kalau saya sis..sya mkn mcm biasa..cuma nasi je kurang kan. Bile chck ok je gula ..tk tnggi sangt..saya mula2 dulu mmg jaga sangt sampai strss..sis jgn pkir kan sangt..tkda ape pun..insyallah bby ok

Sama sis. Saya pun awal kena detect gdm.. So masa pregy mmg xde la enjoy makan sangat.. Makan benda manis cuma bila teringin tu pun sikit jer.. Makan semua ikut apa doc cakap. Lebihkan sayur, kurangkan nasi & daging. Buah pun ikut jenis buah.. Makan portion sikit tapi kerap, utk control gula.. Kalau follow strict, should be no problem sis.. Saya follow, tp terkandas bila 32 weeks tpaksa on ubat, so induce at 38 week. Syukur baby xde apa2, mami pun sihat 😁😁

3y ago

Rasanya czer tu option kalau ada masalah jer or baby besar. Sebab kalau gdm, bby kekadang besar. Normally dia bagi kita option induced dulu utk beranak normal kalau xda masalah.. Sy dulu dia induced & beranak normal. Tapi kalau ditakdirkan czer, tak gdm pun boleh czer sis. Yg penting bby selamat keluar 😁😁

sama lah... sy pon sgkt gdm masa 28weeks... skrg dah 35weeks, kena insulin, hb pon low... kdg jaga mkn gula ttp tinggi, sy control makan je lah.. air manis tu mmg jarang minum.. sblm tidoq sy minum air lemon tanpa gula.. InsyaAllah bacaan BSP akn ok.. Bsp sy pon dah ok skrg cuma hb je low lg mgkn sbb xboleh nk tidoq... sbb baby dah masuk laluan, jd mmg sukar tidoq... doct cadangkan 38w bsalin tp tgk kptsn kshitan dlu... sbb due 19/4.

3y ago

moga urusan kita semua di pmudahkan...

ikut pengalaman sy gdm on diet....sentiasa positif sb kita mgandung hormon berubah....kena kawal mkn, blh mkn manis tp kena kurangkn, klu blh selagi blh kwl x yah ambil mknn n minuman yg manis...alhamdulillah sy da bsalin normal 25/2 walaupun gdm on diet...doktor bg peluang sehingga 39 minggu 6 hari utk pujuk baby lahir secara normal sblm induce

3y ago

saya dh start kurangkn makanan yg manis.. banyak minum air kosong, harap cek bsp minggu depan result ok..tq bg nasihat☺️

Gdm byk kategori sis.. Ada on diet ada by ubat ada by insulin.. Dia tgk thap Gdm kita. Mcm sy hrtu on diet. Alhmdulilah xda pe2.. Mula2 rsau mcm sisla first time sangkut.rse down Sgt. But fkir baik2..kita chill je.. Perubhan hormon sis..just control makan je.. Mkn MANIS boleh je. Tp kurang kn atau lpas mkn Mnda2 MANIS mnum air kosong byk2..

3y ago

ye sis saya dh start kurangkn mkn manis2,minum air kosong banyak.. saya beli glucometer tu untuk cek sendiri kt umah, alhamdulillah 2 3 hari saya kontrol mkn result cantik..gula x tinggi.. Mmg kena jaga betul2 sampai bersalin..tq bg nasihat☺️

Salam MamaHana. 1st jangan stress. Masih boleh control. 2nd Jaga makan & amek tau waktu makan yg betul sbb makan pd waktu insulin bekerja sgt penting (ni pesan doc sy). 3rd Minum byk air kosong & exercise. Jalan2 pi pantai ke mall ke pon dh kira exercise 😅 MamaHana jgn susah hati ya. tak elok utk baby.

3y ago

alhamdulillah lepas ramai yg share pengalaman saya dh x stress sekarang ni😉 masa mula2 ja terlampau risau,sbb takut apa2 jd kt baby..sbb nurse gitau bacaan gula saya terlampau tinggi lepas minum air gula haritu..saya pon dh start kontrol mkn..minum air kosong banyak.. Harap cek bsp minggu depan result cantik..tq bg nasihat kt saya☺️☺️

sy pon sama. awl tahu pregnant mmg memilih mknan. nk yg manis je. susu pon minum yg berperisa. ye sy sangkut gdm. bru je mula bsp hrini. tp blm jumpa doc utk review bacaan.

3y ago

sama2 la kita jaga mkn lepas ni..nurse bagitau kalau bacaan gula saya tinggi lg lepas ni dorang nk tahan saya kt wad.. Harap la bsp saya ok lepas ni..

bahaya BH tu tingi gula ada ni Adi sepupu saya tingi gula terpaksa kana potong sebap anak lemas suda dalam perut

3y ago

ya doktor pon ade ckp kalau tinggi kemungkinan kena bersalin czer.. Kena kawal dari awl supaya gula xtinggi..takut nk kena belah,kalau boleh nk bersalin normal...

apa2 pn mommy kna slalu positif.. ikut arahan doktor/nurse ..

3y ago

in Shaa Allah..tq☺️