Sangkut GDM

Kandungan 16minggu,lepas kena minum air gula saya sangkut gdm.. lepas jumpa doktor, terangkan pasal gdm n kesan kt baby, tetiba rasa down sangat,risau jd pape kt baby saya.. Kadang rasa nyesal xjaga mkn dari awl.. Tp masa awal pregnant saya mabuk teruk,loya muntah2..nk mkn yg manis2 je sbb mulut rasa pahit xsedap..Boleh x bg kata2 semangat,ataupon share pengalaman mommies kt sini yg penah sangkut gdm... Saya terlampau fikirkn benda ni sampai sakit kepala berdenyut2..#bantusharing #firstbaby #ingintahu #1stimemom #jangandibully #advicepls

10 Balas

Sama sis. Saya pun awal kena detect gdm.. So masa pregy mmg xde la enjoy makan sangat.. Makan benda manis cuma bila teringin tu pun sikit jer.. Makan semua ikut apa doc cakap. Lebihkan sayur, kurangkan nasi & daging. Buah pun ikut jenis buah.. Makan portion sikit tapi kerap, utk control gula.. Kalau follow strict, should be no problem sis.. Saya follow, tp terkandas bila 32 weeks tpaksa on ubat, so induce at 38 week. Syukur baby xde apa2, mami pun sihat 😁😁

3y ago

Rasanya czer tu option kalau ada masalah jer or baby besar. Sebab kalau gdm, bby kekadang besar. Normally dia bagi kita option induced dulu utk beranak normal kalau xda masalah.. Sy dulu dia induced & beranak normal. Tapi kalau ditakdirkan czer, tak gdm pun boleh czer sis. Yg penting bby selamat keluar 😁😁