Toxic family punca depression (saje nak sharing)

kami lepas nikah memang duduk asing sebab husb & saya suka privasi. Tapi after berpantang anak 1st , suami decide duduk rumah Mil sementara rumah bru kmi dlm proses renovations. Dalam masa yg sama Mil diberhentikan dri kerja time pendemic (COVID -19) atas faktor usia. So suami pun jalankan tanggungjawab sbgi anak lelaki utk sara Mil (dlm proses divorce dgn Fil) & kami bayar semua bil² kat rumah tu. Nak dipendekkan cerita, kakak ipar saya ni first time duduk berdikari sendiri after anak dah 4 org. Selama ni duduk dgn mak dia & dia xpernah jaga ank sendiri. Adik ipar slu kena jga ank dia sampai xpergi skola kdg². Dia dapat tau je kami pindah rumah Mil, terus dia dtg bertenggek tido kat rumah mak dia every week ( 5 hari kat rumah Mil 2 hari kat rumah sewa) . Disebabkan itu, brg dapo terpaksa beli every week sebab suap tekak ank beranak diorg sekali . Setiap kali keluar beli brg dapo mst dia dgn Mil nk ikot & sakan penuhkan 2 trolley tapi yg m'bayo nye kami laki bini. Hakikatnya kami laki bini jarang makan kat rumah & ank kami pula masih baby xboleh makan lgi. Dalam 3 bulan mcm tu kmi sabar , lps tu kami decide bli barang dapo sebulan sekali je , dah habis kami x topup. Sejak dari tu kakak ipar sya tunjuk belang , dia beli brg dapo and masak cukup² utk diorg je. Lepas tu hari² hasut mak dia supaya marah² saya. Buruk²kan saya dekat husb saya. Bila husb marah saya dpn kakak dia, ipar sya ni pun rasa puas (saya x slhkan husb sbb kami satu tmpt keje & keje walaupun kurang guna tenaga tapi stress memanjang). Sampai satu tahap terkatoi dgn mak saya sendri sbb Mil x tau saya tgh VC dlm bilik & tiba² dia menjerit marahkan saya 😅. Nak cite apa yg kakak ipar saya buat kat saya details tu Xyah laa sbb takut teremosi plk. Saya hanya mampu simpulkan yg sya pernah kena depression & dlm keadaan x sedar terpukul anak sya 1x smpai luka padahal baby lagi . Sejak dri tu every weekend saya decide balik rumah parents saya berdua dgn ank utk tenangkan diri. Lagi² after 4 bulan kami duduk dgn Mil, kkak ipar angkut semua brg² dia pindah duduk sekali . Keadaan ni berlarutan hampir 1 tahun saya terpaksa pendam dgn sikap Mil , kakak ipar & anak dia yg nakal & suka mencuri brg² saya. Sekarang kami dah duduk rumah sendiri & saya dh pulih sepenuhnya dri depression after dpt ank kedua atas sokongan family sya dgn ank sulung saya yg sentiasa be a smart boy & xbnyk susahkan ibunya . Moral of the story kat sini, walau apa pun jadi jangan duduk serumah dgn Mil ataupun ipar. Kalau nak bantu pun better cri alternatif lain cth: every month hulur duit atau melawat tiap² hujung minggu shj.

1 Balas

yess betul..klau blh ari cuti g jelah jenguk n kalau Ade duit lbh tiap bulan blh hulur..duk seumah say big no..sari 2 blh la..Lepas pd tu Ade je y x kena tb2..sampai pecah kepala pk ape Salah..bangun tido kemas dapur..kemas umh..tghari masak tp ttp ade y Salah.rase setiap org alami mnde y same bile tinggal sebumbung n duk campur ngn ipar. so umpama jauh2 bau bunge.. dekat2 bau taik ayam.