X buku pink tapi nk dkt hari bersalin

kalau tkde buku pink boleh ke branak kat hsp government? dgr2 bby xleh buat surat lahir btl ke? 😢

13 Balas

masih belum brsalin kan? ape kata kol kk brdekatan dan inform depa.. sekurgnya dh ade detail depa tau sis umo brapa, ade pnyakit ke ape, ade mslah perubatan ke.. jgn risau psal sijil kawen, depa paham sal single mom ni, yg pntg ibu dan beby selamat lahir nnti.. klu sis xde detail, bygkan terus ke spital, kelam kabut la nurse and doc nak cek kesihatan, nak ic,nak alamat rumah, nak cari waris ibu atau ayah sis semua klu berlaku apa2.. klu kena bebel sikit2 tu biasalah ,yg pntg sis selamat n beby selamat okay.. ❤️

Bahaya nya sis... Kenapa tak buka buku pink.. Mana2 klinik boleh samada swasta ke govt.. Yg penting buku pink tu ada. Tu nyawa kita ibu mengandung.. Ibu & Bby xbuat check up ke tiap bulan? Nanti tak tau condition ibu & bby macam mana.. Mana tau ibu ada darah tinggi ke, gdm ke, kurang darah ke.. Ni semua effect kat bby.. Kesian bby tu. Kalau xde surat nikah pun boleh buka buku pink tu.. Pg cepat2 ye.. Mmg akan kena bebel sebab lambat buka tapi tahan jer demi keselamatan ibu & bby k.

ada sijil nikah or tak wajib buka buku pink tu.. buku tu mcm passport ibu2 mengandung. penting. dri situ pihak hospital tahu history kesihatan ibu dan risiko ibu supaya rawatan yg betul dpat diberikan dgn betul dan pantas. pergi swasta pun rasanya dorang nak jgak buku tu. lain kali mintak jgn dengar ckap org bulat2, lebih baik tanya sendiri dgn klinik. nak daftar kelahiran anak dkt JPN pun buku pink wajib ada..

Its ok jgn takut..pegi je kk serah diri cakap hal yg sebenar..baby ada lg dlm perut so xpe jangan risau sempat lg buat checkup..nak jd ibu kena berani, nanti waktu bersalin kena kuat semangat..semua org dkt kk niat baik nak tlg ibu dgn anak sekali..sedia berkhidmat utk semua org..

sis masih sempat lg pegi bukak buku pink cuma kena tahan bebel, nnti dkt hospital jd kelam kabut kalau tadak buku pink sbb buku tu doktor nak tau kita punya kesihatan, tu yg penting semoga sis dan bayi selamat yaaa

Tp Lau sis bersalin tnpe buku pink lg susah mse nk daftar anak tu..Lau xsilap kene angkat sumpah bagai laa.. jd ape2 pn selagi xbersalin buat je buku pink dlu.. sye pn bukak lewat jgk buku pink.. nurse xmrh pn..

knpa xbuka? klu hamil luar nikah pun bleh ja buka...klu bwah umur, bwa mak pegi KK...klu dh 18thun keats, bleh ja pgi sndiri...bgtau ja nurse kt ctu, ckp single mom to be...

saya pun blm ada surat kawin ,tapi saya pegi klinik kerajaan ja buka buku , Dorang tak tanya juga yg penting kena buka buku la demi keselamatan baby Dan ibu

Sy buka buku pink msa kndungan 6bulan lebih dah sis..nurse x jg marah..dia ckp je nti bgitau kwn2 yg lain klu belum ada sijil nikah boleh je buka buku awl2..

mmg tak buat ke.. atw ade buat buku kat swasta.. pastu plan nk bersalin kat hosp. gov?

4y ago

xpernah bklinik kt mna2 . org kata mesti ada sijil kawin kalau nk bklinik . ni dh tkde buku pink xtau dpt bersalin kt hsp krajaan ke tak .