buka buku pink

nak tanya, boleh x saya buka buku pink kat kerajaan , saya xde ic hanya ada surat lahir . suami ic , kami ada sijil nikah . blh tlg jwpkn x ?? sbb ingt nk buka buku pink mnggu dpan?

15 Balas

saya duduk dekat sabah juga sis. kalau sis preg dan nak buka buku pink , sis bawa jak surat beranak sis , ic laki dan surat kawin sis ..smua ok tu sis. anak pun akan dapat warganegara juga apabila lahir nanti sis . asal kan ada surat kawin sis semua nya baik baik . jangan risau yaaa sis. just datang jak dekat klinik... jangan lupa bawa gambar suami isteri 2 keping dan salinan ic , surat beranak serta surat nikah...

waktu register mmg nurse akan mintak ic sbb senang nk tgk ejaan nama, no ic alamat. awak klu tkde ic sbb hilang buat report polis lps tu pgi jpn utk buat baru. nnt nk bersalin pun mst doc minta ic ibu. pgi lah buat, penting tu.

kenapa takda ic ya? rasanya boleh buat baru kt mana2 cawangan jpn bila ada surat beranak. kalau warga asing, ic suami & sijil nikah dah mencukupi rasanya. cuba call klinik yg puan nak pergi dulu tanya prosedur mcm mana.

1y ago

klu surat lahir dftr lewat kena naik mahkamah mkn tahun jgk...klu surat lahir wrga asing xboleh buat ic sis

Boleh je sis... Nnt bwa apa2 dokumen yg diperlukan. Mst ada sbb psl surat lahir tu tkpun Sbb dftr lewat endosmen. Klu ada ni IC kat surat lahir pun lg bgus.. Bukak kat swasta pun boleh dorg ambek no IC je .

Kalau tak silap, hospital kerajaan akan minta ic suami dan isteri. Baik awak pergi JPN dan buat IC. Sebab IC banyak membantu nanti. Saya rasa macam takde masalah nak buat ic sebab awak ada surat lahir

1y ago

tk mudah sis klu kat sabah..lagi klu surat lahir wrga asing atau dftr lewat mkn tahun..kena naik mahkamah

Info x lengkap.. Try call kk tanya lebih detail.. Bab ic sis refer jpn apa perlu buat.. Jgn biarkan lama2 sis.. Proses mmg pjg..dan rajin f/up dgn jpn.. nk buat apa2 urusan rasmi pun ada mslh nnt..

Boleh buka buku pink, yg penting suami ada IC dan ada sijil nikah. Call KKM utk confirmation supaya nnt kat kaunter KK dorg tak boleh nak ckp apa. Ckp je dah call KKM, dorg confirm senyap.

hai semua Alhamdulillah saya sudah buka buku , boleh saja guna sijil lahir, saya ada sijil nikah dan ic suami saya di kira jaminan suami dapat free buka buku

boleh ja..asalkan ada surat nikah..tak byr pun..jaminan suami..nnt buat surat lahir anak pun taraf akan ikut suami..sbb ada sijil nikah..

1y ago

Betul janji da buku nikah.. Boleh jea

ic paling penting.. apa² urusan semua memerlukan ic.. kalau ic hilang, buat lah ic dulu.. lepas tu, bukak buku pink 🥰