Bila waktu terbaik utk ttc?

Kalau ikutkan sy subur pd cd11,jadi cd ke berapa sesuai utk bersama ye? Tiap bulan subur guna opk n bd tp belum rezeki.period pun on time sama dlm app. Mana tahu ada pendapat ibu2 kat sni dpt membantu.ikhtiar selagi boleh😊

Bila waktu terbaik utk ttc?
7 Balas

bila awak dah bersih dari haid je, dah boleh mula ttc. jangan tunggu2 waktu subur. kalau betul nak lekat, kerapkan usaha untuk bersama dalam seminggu tu. bila tengah bersama, jgn pressure/stress utk fikir nak lekat je..enjoy the moment. result terbaik bila dua2 pihak 'happy' n puas. rezeki lekat tu belakang kira. saya dah pernah ttc, kali terakhir ttc saya dah malas nk fikir lekat ke tak n saya fikir nak enjoy je dgn husband, tak sangka lekat pula yg tu. sbblm ni punyalah tgk kalender, cek suhu, google posisi, google petanda waktu subur, cek cecair yg kluar, asal mcm putih telur je onz malam tu tp x lekat2. hehe

Klu cd 11 mmg hari opk terang (peak ovulation), boleh je bersama hari2 dr 11-13hb (klu larat) 😆 atau klu tk larat 10hb, 12hb, 13hb. Sbb ovulation window 24hrs between 12-13hb. Dan sperm boleh hidup dlm women reproductive system up to 5 days. Lg satu tips, waktu bersama jgn asyik fikir sbb nk pregnant sahaja, enjoy je the moment. Don’t put pressure on both husband and wife. Happy2 je. Mkn folic acid even awak bekum pregnant lg, utk husband bole mkn zinc b+ utk increase stamina. Doc recommend dkt husb saya waktu nk ttc sebelum ni 😊

2y ago

terima kasih sis atas saranan..sebelum ni mmg xfikir sgt nak pregnant tp nak dekat setahun ni makin lama makin risau masalah lain.kalini betul2 nak merancang😂

Check opk hri ke 11, if positive dah boleh on. Mcm sy sblm ni sy buat pd hri betul2 opk sy positive. Mlm tu terus on. Esok tu pun on. Mungkin rezeki sy, bulan depan tu upt positive. Alhamdulilah. Tips, buat style yang di sarankan doc supaya kualiti sperm yang masuk tu lebih banyak masuk (doggy / laki atas pmpan) Enjoy the moment Bdn jgn penat / stress (laki bini kena santai je) Lps bd jgn terus basuh, tgu 15 minit. Jgn cuci ms v guna pncuci wanita. Tips yang biasa tp kdg ramai yang terlepas pndg. Hihi Goodluck sis ❤️

sye hri tu try hri yg sme opk positive.. lps tu trus jge mkn.. x mkn nenas.. betik muda.. keje berat2 pn x buat.. keje umah sye half2 ngn husband.. alhamdulillah skg da 9 bln..

2y ago

Alhamdulillah sis..smiga sis n baby sihat..doakan sy juga ya

cuba folic acid ikhtiar hamil makan dlm 3 bulan isyaa Allah .... sya dlm 3 bulan makan folic asid alhamdulillah positif ....

semoga berjaya

goodluck dear!

2y ago

Terima kasih sis bg semangat..mudahan dikabulkan