Opk positif, bila waktu sesuai bersama?

Hi semua, sy ada kekeliruan sdikit nk tanya. Harini cycle day (CD) sy yg ke 11 hari dan td saja test opk tgk hari subur terang positif 2 line. Tapi dalam calendar period tunjuk CD15 baru hari subur. Biasa sebelum ni test opk pun sama. Positif masa CD 11, kalau test masa CD15 dia mcm x terang sangat. Jadi bila ya sebenarnya waktu yg sesuai utk bersama suami? Konfius sikit..sbb ada baca article kata waktu sesuai bersama semasa 24-48 jam selepas opk positif. Betul ke? Boleh kongsi pendapat? Sy ttc 11 bulan. #ingintahu #pejuang_garisDua #pleasehelp

Opk positif, bila waktu sesuai bersama?
3 Balas

Xbole bergantung pd calendar sgt sbb itu cuma estimation je, ovulation yg sbnr mmg kena cek opk/monitor other sign mcm keluar keputihan mcm putih telur, monitor basal body temp. So better ikut opk tu. Klu awak test on cd11 +, boleh bersama on cd11 and cd12 klu larat. Cd11 maybe boleh try mlm, cd12 pagi2 sebelum subuh. Ada jarak masak utk sperm terhasil jgk. At the same time mkn folic acid and eat healthy, elakkan stress2. Semoga berjaya 🤗

sy rasa dh bleh brsama ni sis . nmpk line bawah lbh trang daripada atas smoga brjaya

bole bersama dah tu