Confused.

Maaf nak tanya,saya Lmp 29/10,saya start buat opk cd8,cd11 saya jumpa eggs white,ada bd time tu,tapi opk saya still negative lagi sampai harini cd 15,so saya xpasti nak follow time subur yang mana,perlu ke saya buat opk lagi sampai jumpa waktu subur.. #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

Confused.
6 Balas

Jap. Sis sekarang dah pregnant ke? Sbb saya pon ada soalan nak tanya pasal OPK ni. Saya baru sah pregnant cuma bila scan doktor tak nampak kantung dia kata mungkin awal pregnancy. Means dia tak ikut tarikh first day last period saya (24/9/2023 first day last period) lepas tu saya ada jumpa waktu subur guna OPK dalam 17-18/10/2023. Means normal ke if kandungan saya ni ikut tarikh waktu subur tu? Sbb saya pon first time guna OPK bulan 10 tu. Sebelum ni nak dekat 2 tahun kawen tak pernah guna OPK. And saya pernah keguguran bulan 6/2023. Ada yg boleh jelaskan tak pasal OPK ni mcm mana nak kira kandungan ikut tarikh waktu subur tu?

8mo ago

Maaf ye,saya belum arif lagi bab2 ni,nanti minta kawan2 yg komen ye,setahu saya kalau pregnant mmg ikut last menstrual period,bukan ikut time waktu subur..

Sa ttc for 8 months, jenuh buat tak pernah2 dpt waktu subur..smpi saya fkir saya ni ovulate ke tak every month..bulan 10 ni, 3 hari before period saya saja2 lah cek guna opk ni saja nak habiskan stok, sekali cek tiba2 naik terang...pastu tekjut sebab dahlah 3 hari lagi nak period...rasa happy lah sebab tidak pernah2 dpt line terang..esoknya beli upt test...postif terang syukur..so sni jangan depend on opk sangat..dia ikut ja tahap lh tu tinggi atau x...for me better tngok ew and cek BBT...n jangan buat hari2 sebab sperm nanti kurang kualiti..n amalkan makan kiwi, yogurt utk matangkan telur..

8mo ago

Lepas bersama time subur awak ada bersama lagi tak?

kalu period sis jenis x tratur mcm sy..better sis teruskan bt opk smpai sis btul2 jumpa positif..sbb kalu mcm sy..egg white n opk positif sngat jauh beza dia..sy ttc for 4 years..n sy usaha dgn dua2 cara..masa jumpa egg white n jugak masa opk sy positif..keep fighting..moga ada rezeki bt sis..

8mo ago

Ye period saya mmg tak normal,masa eggwhite keluar tu baru cd11,saya guna opk cd 16 baru positive..

EWCM terhasil sebab estrogen tinggi, bukan LH. estrogen memang akan naik dulu few days sebelum LH. jadi memang normal untuk jumpa EWCM dulu sebelum dapat positif OPK. basically dari mula awak ada EWCM, sampai positif OPK, tu semua dalam range waktu subur awak.

For me, buat je hari2 sampai jumpa.. kadang2 setiap bulan ovulation kita lain2 jugak. Tp kalau dh yakin haritu dah ovulate , tak perlu dah buat opk

period awak teratur x setiap bulan