Stress dgn jiran

Jiran saya. Siang xda bunyi sepi. Pkl7 petang upwards. Mula la dia menyiram bunga. Siram taik anjing. Vacuum rumah. Menjerit2. Ketuk2 dinding. Kekadang mcm bunyi guli jatuh pun ada. Plus. Anjing 4 ekor mmg dari siang smpai malam x henti menyalak. Kucing lalu pn mereka menyalak? sy yg jiran dia ni dengan anak kecil seusia 3bulan. Entah mcmna mau cakap. Baru mau letak baby tdur atas tilam, anjing menyalak. Then baby bangun. Buai lg. Letak atas tilam. Anjing menyalak, xpun tuan dia menjerit2. Buai lg. Mau marah pn serba salah.? anak tidak dpt nyenyak dgr bunyi anjing. Akhirnya sy pn xdpt buat kerja rmh. Mau mkn pn xdpt

10 Balas

Faham sangat sis.. Mesti rasa nak tampo2 je kan. Dulu kejiranan lama saya pun mcm tu jugak sis.. Bila petang sampai la lewat malam memang bising. Sampai anak umur setahun, kami pindah. Nasib la rumah sewa je.. Depan belakang bising, tak kira lagi jiran sebelah2 kiri kanan bising.. Stress. Pindah ke kejiranan baru ni ada jugak bising, tp jiran sebelah je la.. Tapi boleh tahan lg la.. Tak teruk sangat.

Dulu saya pindah rumah baru, tak lama lepastu rumah sebelah jiran baru masuk jugak. Tgh malam pun drill rumah. Saya ketuk2 balik dinding. Masa tu loya pening awal pregnant. Last2 suami saya jumpa jiran mintak jasa baik jgn bising. Sekarang baby dah lahir, jiran dah pandai alert tak buat bising sebab dah tahu saya tak tahan bunyi. Sis kena slowtalk ya.

5y ago

Mesti bikin panas hati dpt jiran yg sebegini. Pernah juga tu husband sy ketuk balik dinding masa dorg ketuk dinding tengah2 malam. Mengigau ka apa ketuk2 dinding tgh mlm buta. Xkn pulak hantu yg ketuk. Sdh ada jiran muslim yg menegur sis. Sbb bay najis anjing dorg. Tp xda didengar tu. Masi begitu juga. Mau pg report dgn yg arif lg kali ni. Bru mau dgr.

Takde care lain slain slowtalk dgn jiran. Bahaya utk baby and awak jgk. Mak sy cite dulu, sy mase kecik slalu sakit, menangis je, nak berdukung je.. rupenye da hilang semangat sbb selalu terkejut dgr anjing menyalak, jiran sblh bela.. puas berubat baru okay. Awak plak nanti akan stress. Kalau stress ni, fhm2 je lah. Asyik nak ngamuk je..

5y ago

Ya. Anak sy pn mcm tu sis. Jd sensitive dgr bunyi. Dgr skit bunyi trus bgn menangis wlpn d dlm buaian. Sdh juga cuba berubat kampung. Mgkin blm jmpa yg bkesan

Faham sgt situasi dah penat2 dodoi buai anak tetibe terbangun balik sbb benda bsing tetibe datang..mmg nk kena slowtalk tu sis..bgtau keadaan sis n psl pet dia tu. Yg menanggungnye tu kiteeee 😩

1st g slow talk kt jiran tu especially bab jerit ketuk2 tu bab anjing sis try report at majlis pebandaran nnt dorg akn suruh ltak anjing blkg rumah

5y ago

Sdh ada beberapa jiran yg menegur sis. Sbb jiran pn ada yg muslim. Tercium bau2 najis anjing lg tu kmi yg d sini. Bukan hanya bising sja. Xtau mau buat apa lg dgn jiran mcmtu

bnyk ny anjing jiran awk tu . mmg sah la xdpt nk lelap klau anjing pon bnyk mcm tu . sy lebih rela cri rumh lain yg jiran xd bela anjing . 😅

5y ago

Byk sis. Sbb sblm ni penyewa rumah tu ok. Lpstu dorg masuk jd bising and lorong kawasan perumahan ni pn berbau anjing juga😅

Kasi sound jak tu urank . Ada juga kali kita punya hak sebagi jiran ne bh.. Dia harus faham kita jan kita jak selalu faham nyak

5y ago

Itu la bah. Suda ada yg tegur tu perempuan tua. Masi juga begitu2. Degil oo

Keluar setan kta kalau kta ade jenis jiran mcm ni..

Dah cuba slow talk dengan jiran sis tu ke?

5y ago

Ya Allah, kesian sis! Kami semua doakan sis sentiasa kuat dan tahan telinga 😭

Sandi juga ada jiran gitu sis