Baby mengamuk tidur tak cukup

Hai semua, maaf lari topik, saya nak tanya di mana saya boleh buat aduan tentang anjing jiran yg sangat bising, saya ada baby, bila baby tidur itu la masa saya nak berehat atau siapkan kerja-kerja lain.. tapi anjing jiran saya sangat bising dan menyalak tak kira masa sampai baby saya tak dapat tidur nyenyak.. bila baby tak tidur saya pun tak dapat rehat.. baby pun mengamuk sbb tk cukup tidur.. saya dh check memang anjing tu suka menyalak walaupun takda apa² dkt rumah tuan dia, tak ada anjing/kucing liar lalu pun dia suka-suka menyalak, saya stress..

4 Balas

baby u umur berapa? i cadangkan u biasakan baby u dengan bunyi2 bising. cam bunyi tv kuat, bunyi vakum, etc. bunyi tv kuat tu maksud i, xde la bising bingit tu. level bising dia mcm biasa2 u tgk tv tu je. maksudnya, bila baby tido.. nak sembang pun.. sembang je mcm biasa. nak tgk tv pun pasang mcm biasa atau u tambah kuat sedikit saja. bila baby u dh biasa bunyi2 bising bila dia tidur, u takkan ada masalah. bila time tidur, dia akan tidur lena je. xde ganggu u nak buat kerja rumah atau kebetulan ada tamu datang. balik kampung, berkumpul time raya pun xde masalah. baby u akan lenaa je

kne pasang dinding yg tebat bunyi. ank sy pon xboleh tidur kalau bunyi bising. rumah sy brdekatan dgn jalan utma. ada waktu puncak dengar bunyi2 kreta yg kuat tp xselalu. mcm time org balik kerja.. tu sesak.. sy pasang white noise kuat 1 bilik setiap kali ank tidur. xboleh nk diajar tidur dlm keadaan bising. tp pelik kalau g mall/jalan boleh pulak dia tidur time bising2. tp kalau kt rumah,bunyi tombol pintu pon dia trjaga . takpon awk pasang white noise.

Satu hal la pulak kan masalah mcm ni. Kang tegur kang, melenting lak jiran tu.

bagi tau jiran tu. anjing dia dh ganggu org sekeliling.