hi mummies..

im new mom here..any mommies here is pregnant and have pets like cats. how u manage cats during pregnancy?..tq

15 Balas

Sy ada jugk. Haritu ada 9ekor. Tpksa boh kt pasar 5ekor. Meraung2 balik tu. Tp apakan daya. Sy semput teruk during pregnancy ni. So skrg tggl4 ni xtawlah nk buat cmne. Ank xlama lg nk keluar. Sy sama2 ngn husb uruskn dorg. Insyaallah niat kita baik. Allah permudahkn. Alhamdulillah smpi skrg xd kne attack.

5y ago

Ye btul. Yg pntg niat kita. Allah tu tahu. Mmg syg. Kita bela dorg dr lahir. Nk buang. Nk bg org pon takut org xblh jga mcm kita buat. So pasang niat elok. Insyaallah allah permudahkn segalanya. Xd penyakit2 nya. Insyaallah.

saya ada 4 ekor sekarang. Mak tak kasi saya uruskan berak dan sangkar mereka time pregnant ni sebab najis kucing ada bacteria apa tah. then bulu2 kucing lagi. terpaksa rehome kan dorang nanti tapi sedih lah, dari lahir sampai dah besar gedabak saya yang jaga 😢

5y ago

kucing saya dulu indoor, sekarang letak luar dalam cage. and tiap petang selalu lepas kan dekat garden, utk dorang exercise hilang stress

saya pun ade baca kate x elok tapi dah mmg bela kcg ade 4 ekor,time scknss trok suami yg urskan kms tmpt dorg, skrg dah ok gilir2 kemas ngn hsbnd,nak buang or jual dah syg pulak tapi mcm nk krgkan sblm bby lahir

5y ago

2 la..xkn nk buang diorg sb kt dpt bby bru..mcm xelok..huhu..dlm dilema sgt

mmg kita xleh uruskan ke najis diorg..sb husbnd mmg xkn cucikan..huhu..kucing2 ni semua indoor..xpnh keluar rumah..xpernah makan tikus n bangkai..ada kemungkinan jugak ke najis diorg ada toxoplasma?

5y ago

husbnd mmg xkn sentuh sis..huhu..2 yg payah..

Kucing sy membuang dkt pasir luar rumah. Makan mandi macam biasa. Malam tido luar. Siang dorg tido dalam. So far okay jg lah dorg. Sy suka peluk cium dorg. Geram sgt dorg punya comel. Cannot tahan 😁

sy spjg mengandung ank ke2 dlu urus 4ekor kucing bersih najis segala.hehe, boleh je tp kna beli glove plastic pakai buang tu.klu boleh elak tsentuh najis tu ye.peluk² kucing pun klu boleh elakkan.

sy Ada 13 ekor..sy mintak tolong suami uruskan.. alhamdulillah pregnant 6w suami nk Bantu..kesian jugak SBB mereka selalu buat muka nak manja..tp sy xdpt nk manja..dt usap2 kepala je..

Me. Masa pregnant husband yg uruskan bersih & tukar pasir kucing, vacuum bulu kucing, sy cuma sediakan makanan, tukar air utk kucing dgn bwk kucing jln setiap ptg je 😂

suruh husband je take care taik kucing tu..tapi kesian kucing sy nak perhatian sy..kwn dah nasihatkan jangan main dgn kucing😞

so far ok je... buat macam biasa... cuci najis dorang bagai... cumanya dorang membuabg dalam toilet la... senang cuci.. huhuhu