is it okay to eat maggi?

im 8weeks pregnant,so craving for a maggi..is it okay if i eat maggi?or not good for the baby?

216 Balas

alahan kot.. smggu x lalu mkn nasik.. sy p makan megi.. mase tu xtau la plk.. xbrp.elok mkn megi.. tp letak pnuh la syuran ape smua.. time chckup berat trun.. misi tanya.. sy ckp la mkn megi.. pastu sy gelabah la sbb misi kata xelok.. pastu misi kata xpala.. pasni jgn amalkan.. risau bby xdpt nutrisi.. sis lau xlalu mkn nasi jgn hentam megi cm sy plk hihi..

During my 6th week baru tahu hamil saya makan juga certain junk food tp sy cuba nasihat diri sendiri elakkan makanan mcm maggie burger etc for the sake of baby dev..cravings bad food ada je mcm samyang, mcd, etc but cant imagine kalau baby lahir tak sehat ☹ so kene sentiasa kawal pemakanan, korbankan diri utk baby. Go for more veggies and fruits

4y ago

Tambahan saya ada komplikasi utk mengandung jadi eloklah elak utk both myself and baby. Sy pon susah nak dpt baby, first time mengandung skg ni dlm 5 tahun menunggu alhamdulillah

I ate maggi last night but in a small portion and sikit je i rasa.. Sebab my sister masak malam tadi tapi bukan jenis berkuah tu, dia maggi kari yg kering mix with telor.. Sedap tapi sikit je i rasa then i muntah ..huhuhu.. I lost my appetite so thats why i nak rasa sikit maggi tu.. But if not preggy pun maggi is not good for our healthy mommy..

Sy nasi mmg tak selera nk mkan. Tp klu mggy, laju je hbis. Sy just kurangkan serbuk perencah. Pastu tmbh lah grm ckit utk ckup rasa. Klu mggy sedap, yg prencah tu sy ltak ckit jaa, kcp sos mnyk tu sy boh smua, sy tmbh dgn kicap mudim. Tp jgn slalu mkn. Sy masa ank 1st, bleh je brthn tak mkn mggy. Skrg yg 2nd, tak bleh thn lgsung, smpai mngis kt suami.

4y ago

Kan sis. Samalah nei ak ke 5 ingat mee maggie

I eat so much maggi.. Masa tu tak tau pun pregnant. Suddenly yg x suka mkn maggi tiba2 nk mkn maggi. 1 hari smpai 4 paket maggi. Seminggu lps tu baru tau oh rupanya pregnant. N sometime still eat maggi bila semua makanan tak boleh masuk sbb alahan teruk. Alhamdulillah i am lucky baby still good. N now dah avoid maggi😅

Not good for baby dear...Baby memerlukan makanan berkhasiat utk pbsaran. kesan nya bukan dlm kandungan je. tp kesan bila baby da kuar skli nti. Saya pon teringin mkn maggi masa preggy,tiap kli husband mkn, mkn sesuap jee buat rasa,ok laa. kalau hari2 mkn ,elakan. sian baby xdpt nutrisi yg baik.. Mknan yg baik ,kesan dia bila dia da kuar nti .

4y ago

Sama la kita sis, masa husband mkn megi tu sy cuma rasa sikit ja. At least boleh jg puaskn hati walaupun xsampai 1 sudu .🤭

hi assalam bakal ibu..sy nak tanya lah ptut ke 8 mggu pergi checkup semua dan buat ultra sound tu?tak macam awal sgt ke??a few kenalan sy dah suruh pergi buat buku pink la.suruh check denyutan jantung pluss scan bby..pada sy mcm terlalu awal wlwpon dlm masa yg sama kita pon excited .tkot nnti tk boleh detect pon kan dh buang duit

Hmm sy pun makan meggi jugak, mee sedap dgn meggi pedas giler . Nasi kurg betul nak makan, tapi kalau meggi laju je. Heee. Baru² ni check up 12w4d Alhamdulillah baby okay 😬. Tapi tak galakkan nk makan slalu laa

2y ago

kalu 12 week dh blh thu jantina ke sis

Mcm sy, tapi sbb mau jaga kndungan sy buat maggie tu jadi healthy food dngn buang lilin dia lepas tu cuci2 mee dia terus masak air baru utk soup dia.. serbuk tu sy kurangkan atau masak serbuk skali dlm soup smpai mendidih.. tmbh sayuran tmbh nasi tmbh telur. 🤗😍 baru rasa selamat utk dimakan..

teringin sangat makan la sikit sis.. pernah terbaca kalau boleh elakkan, tapi kalau nak makan jugak, better gap 2 minggu sekali macam tu. yang penting makan apa pun kena bersederhana ❤️ pernah teringin nenas, saya makan 3 potong kecik ja, buat lepas teringin, tu pun pregnant 2nd trimester dah.