HB Low

Hi.. i’m 10w now and detected HB low around 11.8...how to increase HB... any suppliment can suggest to me?

13 Balas

Kepekatan hemoglobin (g/dl) wanita hamil • Normal: 11.0 • Ringan : 9.0 - 11.0 • Sederhana : 7.0 - 8.9 • Teruk : 6.9 kebawah Perbanyakkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur daun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai dan labu, bijan dan tauhu Biasa doc akan syorkan pil zat besi tambahan mcm saya amik obimin 1b + iron 1b. Sbb sy talasemia hb mmg bawah 10 - 9 shj.