morning sickness

salam gai nak tanya... saya dah 8 weeks morning sickness teruk... ada tips / cara x nak kurangkan muntah... saya muntah setiap jam.. lembik dah #firstbaby

17 Balas

Hmm.. sorry sis .. mmg kne hadap je.. n rest secukup n selebih mungkin.. jgn ase bersalah untuk rest n tdo byk.. sb 1st trimester mmg byk hilang tenaga sb muntah n xlalu mkn.. tp yg sy blh nasihat jgn biakan perut lapa. Mkn je ape yg blh mkn ( kecuali mkanan yg mmg xleh mkn time pregnant) sb sbenanye bile perut asyik lapa la yg lg sng untuk mual2.. try mkn mcm roti, biskut, susu, buah2 kalau xleh telan nasi.. lg satu kalau nk mkn.. jgn mkn dkt dapur sb ade bau mknn lain.. mkn dkt tmpt yg xde bau mknn mcm living room. Jgn biarkan perut lapa lame sb lg susah nk berselera untuk mkn.. jgn isau nt masuk trimester kedue selera tu makin bertmbah..tp kne ingt jgk xsmua org akan hilang mual2 masuk trimester kedue.. huhu.. mcm sy still ade muntah n bnde yg xslera nk mkn.. tp mkn bnde yg sihat.. sis saba n redha ye 😊💪🏼💪🏼

hai mom 🤗 sya pun munth teruk wktu hamil smpai x bole nk mkn sesuap nasi dh munth sampai munth berubh jdi hijau dn pahit rsanya... tpi sya try minum teh uncang tnpa gula minum setiap pgi atau wktu mom rsa cm nk munth atau atau leps muntah cuba try yaa ambik gelas dan air panas pstikn waktu sis minum ti suam" yg hangat masuk kt perut... teh uncang pakai dua yaa. tnpa gula tauu mcm sya wktu mengandung sya munth teruk sngt" N pstu sya cuba minum teh uncang pekat tnpa gula sya amalkn setiap pgi atau bilaw rsa nk munth N seleps munth Alhmdullh leps sya buat cm tu ari" sya dh x mual dh perut pun rsa selesa.. Alhmdulillh ank sya dh lahir.. baby girl usia sekrg nk msuk 4buln dh🤗🥰🥰

Tips nya layan dengan penuh kesabaran 😅 Itu adalah moment yang mamiess takkan lupa nanti. Biasanya 1st trimester je. Masuk 2nd, dah hilang segala alahan. Jangan mengeluh if tak tahan pun. Kalau tak larat sgt, just bedrest. N makan apa yang boleh masuk. Sediakan roti, biskut, 3 in 1 yang boleh masuk tekak. Minta husb tlg urut2 kan badan sikit bagi slesa. 😘

takde tips puan .sbb mcm morning sickness ni ada yg akan alami ms 1st trismeter je..masuk 2nd trismeter hilang .tp ada tu smpai nk brsalin akan mengalaminya spnjng kehamilan..jd kena kuatkn smgt k..sbb nasib2 sbnrnya..sush nk jangka .sbb stiap perjalan kehamilan stiap org adalah brbeza.. ada tu langsung xde alami morning sickness..mg dpmudahkan segalanya .aamiin

Mkn ubat muntah. Tu je yg boleh tolong control. Kalau sy la. sbb sy pernah morning sickness teruk masa pregnant anak first sampai dah jd hyperemesis gravidarum (severe morning sickness). Hyperem ni boleh bahaya kat kandungan. Seminggu kena admit wad, masuk air, masuk ubat. Mkn pun x lalu. Morning sickness dari awal pregnant sampai bersalin baru ok.

3w ago

Sama bru lepas discharged

masa saya morning sickness saya minum air kelapa , orang kata kalau awal trimester takbole minum , mungkin ikot antibody masing2 saya minum ok dgn saya rse nak muntah / mual minum air kelapa terus rasa lega sikit hehe

sebenarnya kalau dah alahan tu mmg kena hadap juga wak dgn sabar. sy pun takde tips tp cuba minum air sejuk yg masam2 atau sentiasa sapu minyak angin kt hidung. n bykkan tido 😂

Tggu la smpai 5 bulan sis, saya ms smpai warded sminggu ..... jaga kshtan, kna mkn jgk yaa ... cara spya ada slera mkn , mkn buah jambu , mangga dn tembikai or kelapa muda....

takde tips sis , lalui jela dgn hati yg redha 😂 saya start morning sickness minggu ke 5 skrg 27 minggu pun still muntah 😅 allah la sampai hari2 cakap cepatlahh beranak

Saya pun dah 3 minggu muntah hari hari. Lepastu kemarin lepas saya ke farmasi dan maklum saya memgandung dan muntah. Dia bg ubat. Alhamdulillah dah 3 hari tak muntah.