Baby bawah 19 minggu

Hi ibu2.. sy nk tnya.. sy ada buat scan 2d di swasta.. skrg sy prgnant 19 minggu.. mase scan doctor ckap kepala baby dh berada dekat bawah (area pundi kncing) bukan uri.. bile tnya xde pun doctor tu nk explain details.. dy just ckap kne berjaga2 jgn angkat berat atau buat kerja lasak..bahaya katanya.. ada yg mngalami yg sama tak.?

2 Balas

baby saya macamtu jugak, minggu lepas scan kepala dkt bawah, lepastu 2-3 minggu dkt atas pulak. Dr ckp normal je sebab dia still ada banyak ruang nak bergerak dalam tu so tu bukan final position dia ke apa. Saya pun dah 22w asyik nak pee pee je sebab mmg position dia dkt bawah bawah. Dr ckp dia taknak utilise ruang atas which is not a problem pun cuma kesian ibu asyik nak ke tandas jee selang 15mins 😅 banyakkan minum air, exercise

betullah tu dan normal. lg 21 minggu nak hadap sebelum bersalin, kerap buat senam kegel supaya tak rasa nak kencing/ terkucil. Bayi makin membesar, lg dia tolak organ dalaman, kalau lasak2 lagi buat kita tak selesa. Gitu