Masih guna botol susu

Hi ibu2, sy ibu kepada anak berusia 4 tahun dan sedang hamil. Sy nk tnya cadangan utk anak sulung sy, dia Masih guna botol susu. Mcm mana nk bg dia stop ye? Dia tahun depan nk tadika dh...

5 Balas

Kalau sy sis mlm sy tapuk botol susu dia.. bsok pagi kalau dia minta susu sy bg dia gelas ckp ja botol entah ke mn cth kalau sy sy ckp smlm da pncuri curi botol dia or pa2 laa alen ka heheh.... 🤭🤭 n pujuk dia minum pakai gelas cam mama kata kan... N kalau sy sediakan biskut yg sedap tuk randamkn dlm gelas dan bawa anak skli buat.. 🤭🤭🤭 tu cara sy laa..

5y ago

Hehehe good idea juga tu. Cuma dia ni selalu nk susu. Mkn ok. Maybe kena belikan gelas cantik yg dia suka kot kn?

utk sy..sy bg tau terus terang kat anak saya..bg tau kat dye dah bole stop minum susu dlm botol kne minum pakai cawan sbb klu lama2 pakai botol susu bole menyebabkan jongang..lepas tu sy tunjukkan gambar dkt google..dye faham dan taknak gigi jd cm tu then dye berhenti serta merta..alhamdulillah Allah mudahkan dan kefahaman buat anak..

boleh Cuba, sorok botol.. jgn bagi dia nampak.. cakapla botol dah xde,rosak.. Lagipon abg/kakak dah besar.. kena pakai cawan ye. slow2 ajak dia minum guna cawan.. selalu kanak2 4tahun dah boleh faham Dan bertolak ansur.. sy buat cmni je dgn anak sy.. Alhamdulillah.. lama2 dia X Tanya dah botol..

anak sy pun masih susu botol... tapi xkerap dah... sis kena ajar dia minum air lain letak Lam botol susu to.. sy ajar anak sy mcm to la.. dia jdi kerap mintk mknan Dan kurang susu.. sis ckp je susu dh hbis.. mmng kena ajar nak xnak

sorok botol susu dan bgtau dia botol dah hilang jadi kalu nak minum guna botol straw