hanya yang melalui akan memahami

hi ibu2 semua. sy cuma nak share perasaan semasa awal kehamilan ni.ni kandungan kedua sy selepas hampir 8tahun. masa hamil yg pertama dulu alahan ada juga.makan muntah sampai la usia kandungan 3bulan lebih.tapi ketika tu sy masih mampu pergi kerja memandu sendiri,pjj pula dgn suami. bila hamil kali kedua ni,sy ada rasa nak makan mcm2.boleh makan,tapi lepas makan xsampai 10minit akan bertukar rasa nak muntah.da loya2. usia kandungan pula baru 7minggu. nak share dgn org yg xalami skg cuma perkataan Sabar shja akan sy terima. suami sgt2 memahami.kerja2 uma semua dia buat,sy hanya mampu baring dan rehat shja memandangkan badan rasa terlalu lemah bila duduk dan bgn lama.. pernah ke ibu2 rasa mcm sy rasa?boleh mkn cuma xsemua la boleh telan dan lalu ke tekak. tapi bdn lemah jek.doc pun sarankan byk2 berehat. rasa sedih pula bila tak dapat masak,makan mcm biasa.betul2 berehat kalini. harap ada yg sudi share tips2 mana tahu berguna utk kita semua. diakhiri dgn terima kasih..

1 Balas

saya masa first trimester tuh pun sama juga . perut lapar sgt ,tapi bila makan muntah lepas tuh kerap sakit kepala. mmg tak bole buat apa juga time tuh. kalau ni awak try kerap mandi ,bagi segar badan tuh. lepas tuh makan buah, sayur byk2x, jgn makan bminyak or pedas sbb yg tuh buat kita rasa loya. kafien pun kalau minum, elakkan dulu.