18w tak rasa baby gerak dah

Ibu2 semua, masuk 16w+ sy dah rasa gerakan halus baby sehingga la semalam xrasa gerakan baby..maaf sy rasa trauma pernah keguguran sblm ni..nk pg kk, kk scan start 20w kn..sy fikir ni smpi susah nk tidur..nk ke swasta keadaan kewangan tidak mgizinkan..#ingintahu

11 Balas

jgn risau sis. sy pun dulu 16minggu dh start rasa dia kick itu pun 2 kali dlm masa yg sama. lepas tu tkde lama smpai lah 20minggu bru ada balik.. jgn terlampau fikir takut boleh bg effect negatif ke anak bila ibu terlampau fikir n stress..

2y ago

saya ke klinik ptg semalam tu pg scan.. Alhamdulillah3 sgt2 baby ok..cuma first jantung baby lemah sikit..sbb sy alahan..xnk mkn..siap2 tunjuk gender dia..tula sis.. trauma keguguran sblm ni buat jd negative thinking

InShaaAllah xdapa tu sis sbb baby 18w ni kira kecik lg.. byk lg ruang dia nk gerak².. biasanya baby gerak je, perasaan kita ja kdg rasa dia xgerak. Ada tu gerakan halus dia.. kita x perasan tu.. Doa yg baik2 ja ya

2y ago

Aamiin Ya Rabbal Alamin..saya ke klinik ptg semalam tu pg scan.. Alhamdulillah3 sgt2 baby ok..cuma first jantung baby lemah sikit..sbb sy alahan..xnk mkn..siap2 tunjuk gender dia..tula sis.. trauma keguguran sblm ni buat jd negative thinking 😔

sy pregnant second baby skrg, masa 14w dia dah bagi "salam pengenalan". dia kick kuat tp lepas tu kadang rasa kadang tak rasa itu pun halus je gerak. 18w baru start kick kuat semula. normal tu sis sebab baby kecil lagi

2y ago

saya ke klinik ptg semalam tu pg scan.. Alhamdulillah3 sgt2 baby ok..cuma first jantung baby lemah sikit..sbb sy alahan..xnk mkn..siap2 tunjuk gender dia..tula sis.. trauma keguguran sblm ni buat jd negative thinking 😔

normal. sy dlu pn mcm tt jgk.smpai risau asyik nk g scan je.🫢tp usia mcm ni baby gerak² halus je.kdg kita xrasa..tp dia ok je dlm rahim tu. dlm 20w lbh2 bru lh rasa dia brgerak slalu

2y ago

betul puan..mcm tiap mgu nk scan je.. saya ke klinik ptg semalam tu pg scan.. Alhamdulillah3 sgt2 baby ok..cuma first jantung baby lemah sikit..sbb sy alahan..xnk mkn..siap2 tunjuk gender dia..tula sis.. trauma keguguran sblm ni buat jd negative thinking 😔

Sy Lagi la 18week jgk skarang tp blm pernah rasa baby gerak. Mak kata awal lagi & anak pertama. Jgn risau2 sgt Puan.Kita fikir baik2. Usap2 slalu perut. Semoga puan & baby sihat.

2y ago

sy ada tgk org yg post kt sini..klu first2 ibu preggy xrasa.. pengalaman masa pregnant anak pertama pun mcm tu .tp xde la serisau yg skrg.. sbb sy pernah keguguran sblm ni..sy jd trauma sgt2.. Aamiin Ya Rabbal Alamin..semoga puan dan baby juga sihat..

Puan boleh usap perut sambil mengiring dulu. Panggil baby. Boleh minum air sejuk. If was2 jugak puan boleh gi kk berhampiran bagitau nurse. Jangan risau ye. 👌😘

2y ago

saya ke klinik ptg semalam tu pg scan.. Alhamdulillah3 sgt2 baby ok..cuma first jantung baby lemah sikit..sbb sy alahan..xnk mkn..siap2 tunjuk gender dia.. trauma keguguran sblm ni buat jd negative thinking 😔

sy 21weeks bru sy kuat baby gerak,18weeks bby gerak halus sgt,kdg2 tk trasa...cuba sis mkn aiskrim atau buka muzik ltk kt perut..sy sllu buat mcm tu.

2y ago

baik sis..tq❤️

saya dulu pernah camtu . tetiba rasa dia x gerak masa 26w .. pegi scan dekat swasta, laa active budaknya .. cuma sbb perut tebal .. kikiki ..

2y ago

jadi gelabah kn sis bila xrasa baby kick😅

sis sy pun 16w+ ... tpi tkde gerakan baby lgi ... mgkin normal kot xda rasa gerakan lgi.. sbb sy tnya dktor selalu nye 18w ke atas bru akan rasa

2y ago

sy dah masuk 18w sis..start rasa baby kick 16w+..biasa baby akn bg rasa kick halus2 je..slu nya mlm masa sy tgh rest2..saya ke klinik ptg semalam tu pg scan.. Alhamdulillah3 sgt2 baby ok..cuma first jantung baby lemah sikit..sbb sy alahan..xnk mkn..siap2 tunjuk gender dia..tula sis.. trauma keguguran sblm ni buat jd negative thinking 😔

sy pun mcm tu tp bila pegi klinik baby elok jer bgerak aktif kt dlm baru rasa lega sbb masih trauma sbb perna keguguran sbelum ni