Hati tisu & gdm

Hi ibu2 sekalian..sy currently pregnant 2nd baby alhamdulillah anak sulong dah 5 tahun..mse anak first takde gdm pun,family pun tkde history kencing manis..tetiba sangkut lak gdm on diet haritu..and sbb bsp tak terkawal, dr start metformin..down kejap sbb soal pemakanan mmg sy control..tak ambik minuman manis or junk food lgsg..harini buat growth scan baby sy besar 3.4kg..now sy mmg dah msok 34w..baby besar mcm risiko dr cakap, risiko czer tu tinggi..dr tu cakap maybe sy LGA (large for gestational age) lagi 3minggu nak admit wad dah sbb induce..tu pun ken rescan balik by pakar utk confirmkan baby weight sy..doakan urusan bersalin sy lancar kalaulah boleh nak bersalin normal je amin..huhu sedih btol harini..

2 Balas

sy pun ada gdm on dc, 2 hari lpas scan saiz baby besar.. risau jgn ckap la sbb dlm otak nak bersalin normal kdg smpai rasa nak diet pun ada.. tp perut ni asyik lapar je, kesian plak kat baby.. berat sy x naik bnyak pun 2 minggu naik 1kg je badan pun kurus, kalau tgok org lain mkn mcm² jeles betul.. sy makn bukan jenis pelahap, mmg elak pengambilan gula kecuali coklat x ley elak tp x bnyak la, lepas makan sy cek bsp bacaan normal je.. mungkin sbb sy jenis makan berat, pg plak kne breakfast mcm nasi lemak, bihun, roti canai ke, nasi sehari 2 kali sbb tu kot baby beso.. dah rezeki mcm ni, rasa redha da x tau nak control mcm mana.. kalau czer jalan yg terbaik, sy terima jela asalkan baby sihat.. pape pun semoga urusan bersalin sis dipermudahkan..

semoga lancar