Ibu gdm diet tak?

Salam ibu2 yg sangkut gdm, korang betul2 strict ke dengan diet control? Sy sangkut gdm masa 28 minggu (sekarang dah 35w5d). Tapi tersangatlah lemah nak diet control 😂 xtertahan dgn nafsu makan. Skrg dah gdm on ubat. Pun kalau buat bsp seminggu sekali mesti akan sekali merah. Camne ya ibu2 ada kekuatan nak tahan/control makan tu? Lepas makan barulah rasa nyesal sbb masa makan tu x beringat langsung 😂 Mohon share ya 😢

4 Balas

Saya GDM on diet. Memang control. Takde cheat day untuk saya. Saya cut junkfood/fastfood. Saya ada jadual makan yang tetap. 6x sehari. 3x main meal, 3x snacking. Plating suku suku separuh. Walhal saya memang jenis yang suka makan fastfood, dessert😭 Alhamdulillah suami fully supportive. Diet pemakanan saya hasil usahasama dengan gynae. Tak pernah hypo, tak pernah hyper. Kekuatan saya? Saya pikir anak yang dikandung dan kesihatan saya. Alhamdulillah, lepas bersalin ni diet pemakanan masih lagi sama sebab dah terbiasa hehe. Rasa badan lebih sihat. Kat rumah pun dah jarang guna gula dan garam. 1 paket tahan untuk setahun hahaha. MSG memang tak pernah ada hahaha. Sorry tershare banyak pulak. Apa yang saya nasihatkan kawal lah pemakanan dengan sebaiknya. GDM ni tak boleh di ambil ringan. Ya, betul GDM boleh hilang lepas bersalin. Tapi kemungkinan untuk kena diabetes Type 1 tu tetap tinggi.

demi kebaikan kesihatan kita dan anak, mmg kena berkorban .. sy gdm on dc since 14w ..mmg kena jaga pemakanan tkut baby trlalu cpt mmbsar .ada kburukan kalau gdm x control..antaranya baby pn boleh kena diabetic bila dh dilahirkan, atau plg worst still birth.nauzubillah..jgn la smpai tahap tu😭 nk dpt anak pn bkn mudah.makanya ,jagalah pemakanan. mmg lapar, mmg kadang xtertahan..tgk bnda manis...kuih2 raya sy pn dok ada lagi sbb cntrol makan .agak2 lapar makan la sayur yg jnis sng kunyah mcm carrot ke..bertahan la mommy ... lps bsalin xsmua org akan back to normal.jd nk xnk kena hati2

Sy pun tak control makan sangat. Makan je semua yg teringin. Musim panas ni tekak nak makan aiskrim, makan manis2 je tapi berpada lah. So far bsp masih terkawal. Gdm on diet. Bila detect baby kecik lagi lah sy tak control. Makan je banyak2

saya jenis tak control sangat pun. tapi setiap kali sehari sebelum buat bsp, baru saya jaga makan. kurangkan makan minum manis. masa hari bsp, saya kawal permakanan untuk hari tu. .