Anak 2 tahun belum pandai bercakap

hi, anak sy baru genap 2 tahun. tapi belum mahir guna 2 pth pkataan, dia sdh ada word mcm, habis, ibu, kakak, ayah, okey, anggota bdn dh kenal, cuma kekadang dia mcm xbrapa fhm arahan n kekadang tak nk respon klau panggil nama..sy n suami bkerja so masa dia bnyk dgn pengasuh, pengasuh dh berumur la, jnis x bnyk bckap tapi pengasuh dia sgt bagus n teliti bab mkn, kslmtn dia, cuma prt komunikasi krg sbb pngasuh guna bhasa lain, xsma dgn bahasa yg d guna d rumah, p part pggil nama tu sybda jugak tpikir dia konpius sbb bnyk panggilan, mcm kakak dia slu panggil dia adik, sy pnggil lain , ayah dia panggil nma lain , pengasuh pggil nma lain.. risau ,

6 Balas

Komunikasi sangat penting dalam tumbesaran anak. Awak ada consider nak hantar playschool untuk social skill anak tak? Kalau tak hantar playschool pun takpe, boleh plan play date untuk anak. Bagi dia bergaul dengan kanak-kanak sebaya dia. Dan yang paling penting sekali, walaupun awak dan suami bekerja luangkan masa bersama-sama anak untuk 10 minit pun dah okay. Tanya hari dia macam mana, makan apa, main dengan siapa, boleh pillow talk atau do bedtime stories dengan anak juga sebelum dia tidur. Gunakan susunan ayat yang ringkas dan mudah. Kalau boleh guna satu nama je untuk anak. Supaya anak tahu nama tu adalah dia.

1mo ago

tq, saya cuba, nnti cuba curi masa.

nak bagi anak faham arahan, anak kena tahu apa yang dimaksudkan. cth: awak tunjuk @ demo, buang sampah ke tong sampah / letak baju kotor di bakul. sambil tu awak bercakap, ni benda apa, untuk apa. terangkan dengan ayat yang jelas dan mudah untuk difaham. Insya-Allah, boleh.

Anak saya dulu 2 tahun, saya bgtaw doktor then doktor refer utk occupational therapy dgn speech therapy. Then saya pun byk bwt aktiviti yg rangsang motor skill anak, alhamdulillah sekarang 3 tahun ++ dah bole ckp mcm2 termasuk word melayu dgn english.

Cuba cakap bahasa robot dgn anak, cakap sepatah sepatah. Jgn cakap laju-laju takut dia x sempat nak catch up word dr kita. Sepatutnya 2 tahun da boleh buat ayat 2 patah. Kalau awk risau, better pergi refer pakar.

tak faham arahan tu sbb dia tak tahu kita sebut apa ke cane? contoh arahan "ambil pinggan dalam laci", dia tahu tak laci tu apa pinggan tu apa ambil tu apa dalam tu apa

guna satu pggilan sama je . 😊nt bila dia dh 6years dh skolah ataupn dh blh fhm byk, bru pnggil dia nma lain2.. bgi dia kenal betul2 nama dia sendiri dulu.😄