speech delay

anak saya 2tahun tp blm ada benda dia ckp mama pun tak bole sebut atau papa makan benda asas blm ada dia sebut cuma dia faham arahan dah bawa ke klinik nnti bulan 10 ni start terapi korang ada pengalaman mcm ni tak???mcm mn korang ajar anak bercakap dkt ruma ni semua org bckp dgn dia normal

7 Balas

Berdasarkan pengalaman sy dgn 3 anak, sy perasan anak2 sy akan lebih byk byk bercakap lepas balik dr rumah org lain. Maksudnya bila berjumpa org baru baby akan auto belajar words baru, maybe sbb persekitaran n cara bersembang dgn org berbeza. Kalau dgn parents je maybe benda sama je kan kita ajar. Anak sy skang setahun 9 bulan sy bg tgk miss rachel so dia pandai guna sig language sekali. 😅 anak2 sy sebelum ni pula sy bercakap biasa je bkn sbb tv. Tp tiap kali balik dr rumah atok nenek, maktok, sedara mara, kwn2 ke…mesti dia ada peningkatan speech auto. Boleh cuba bg dia jumpa ramai org lg

7mo ago

Haaa boleh dh bawa dia jln. Sekali pn boleh nmpak beza. ✌🏻 apatah lagi berkali-kali. sbb org lain cara bercakap pn lain so dia akan absorb benda tu. Goodluck mommy

Kena rajin bercakap dengan anak dari baby lagi walaupun dia nampak tak faham atau tak bagi respon apa2 dan nampak kita sorang je bercakap. Kalau tengok kartun atau tv pls tengok sama-sama dan beri respon, bercerita sambil tengok cerita tu. Selain tu kena rajin bawa dia keluar jalan2. Pergi mall, masuk kedai buku. Masuk grocery store. Tunjuk sayur, buah, ikan, ayam. Sy suka bawa ke jaya grocer dan lotus sebab ada troli yg kids boleh tolak. Slowly but surely

7mo ago

ya saya mmg buat bawa dia becerita berckp..cuma saya jarang bawa dia kluar🥲...

anak sy sebelum ni speech delay juga umur 1thn 9bulan sy dah hantar dia pegi speech therapy swasta punya..ada improvement sikit2 cuma masih belum bnyk bercakap..sudahnya sy masuk kan dia di taska sebab doctor bgtau sy cuba bg dia bergaul dgn kwn2 sebaya dia..alhamdulillah bnyk sgt perubahan dr segi percakapan pergaulan..sbb dia anak pertama jadi dkt rumah mmg xda kwn cousin pon semua dah besar2..

puan blh follow FB aishah kassim. dia selalu buat live tentang cara ajar anak belajar bercakap. saya surirumah, mmg jaga anak sendiri je. banyak guna tips puan aishah kassim bg. mmg berguna. insyaAllah. banyakkan bercakap dengan anak, sbb anak akan belajar vocab dari kita. sebut je dulu barang2 yg ada dlm rumah. cuma jangan paksa dia sebut balik, nanti anak taknak belajar dah.

tv kurgkn..bykkn main dgn dia..bg mainan like grounding which is rumput, pasir..xnk pkai kasut pon xpe..better bg dia main puas2.. bg belon..suruh dia tiup..bg otot mulut bergerak..klau boleh urut pon better

Sabar dan sentiasa bercakap perkataan mudah dan ringkas

bykkan bersembang dgn anak