pantang

hi ibu2.. nk tnya ada tak ibu yg keguguran below 12 weeks, tapi tak berpantang..mind to share your experience? terima kasih?

17 Balas

pglaman gugur 2x.. Tahun 2017 kmdungan 4minggu.. Sy pntang 2minggu urut 3hari mcm bslin.. 2bln lpstu sy preggy semula.... Laat year 2021 bln 8 sy amik vaksin dose k2 masatu preggy 16w..Trus bleeding lpstu..Jntung stop,n kena dnc..Sy pantang 44hari urut 3hari... Sempat dtg period 2x..trus lekat balik..skrg dah 36w prgnant...Xd lngsung sakit2 badan..kelangkang ke ape xde..Pdhl da sarat da ni,Alhamdulillah..Sy kalau pntang mmg pantang betul2..ank k5..

Saya pantang macam orang bersalin juga 44hari. Jaga makan, pakai stokin, jgn buat kerja berat... Cuma xtgku xurut sbb makcik sy tkbg, gugur dgn bsalin katanha gugur lg bhya.. Sy tnya bidan kg pn org lama depa xmau juga depa pn bgtau gugur nk urut mai kt depa slpas 2 3 bulan... Lebih lebih x taw napa tp depa bgtau scara rgkas utk kita faham.. Sbb takut tumpah darah.. Gugur xsama mcm bsalin katanya la..

Kalau syg diri tu pantang je lah. Tak lama pun, 2minggu je. Itu pun pantang makan dgn pakai stokin tak bg masuk angin. Bukan takboleh bergerak langsung. Badan dgn rahim tu nak pakai lama. Skrg tak nampak la effect kalau tak pantang tu, tp tggu la 10tahun akan dtg tengok jd mcm mana. Benda boleh cegah kita cegah bukan cari sakit.

5y ago

Sy cuma pantang makan and pakai stokin sweater mcm tu je. Urut tak sempat sbb kawan cakap tak perlu sangat 😂 tapi sempatlah p urut kt spa sekali tp tu lepas 3bulan gugur 😂 and hujung bulan tu pregnant balik hehe

sy pernah gugur masa 12w sbb kantung kosong..pantang biasa je dlm dua mggu cmtu,jaga mkn sikit2..sbb xpndai sgt nk pantang dduk dgn suami je..tp sy xberurut pon,hajat lps pantang dua mggu tu nk pergi berurut,tp xlama lps tu dlm sbulan trus lekat balik..x jd nk berurut sbb tkot jd apa2 kat baby..skrg dh msuk 25w dah..

Saya berpantang makan lebih kurang sebulan. Pakai stokin tu awal2 pantang. Mandi air suam. Bagi rasa segar. Saya rasa sakit badan lepas d&c. Lepas tu urut jugak badan selepas seminggu. Saya pernah kena rengat masa berpantang, tu memang sakit sangat. Mungkin ada benda yg tak boleh makan kot.

5y ago

sis rengat tu rasa mcm mana sis? sory first time..x tahu hehe

Pantang 2 minggu je. Just jaga makan and pakai yg boleh buat diri tak masuk angin mcm stocking dan seluar panjang. Kalau bab makan, saya elakkan makanan yg ‘sejuk’ boleh google, tpi saya tetap makan mcm biasa cuma lebih berhati2.

saya .. kandungan yg pertama . kantung 5 weeks takde janin .. takde pantang apa pun , sehari lepas gugur malam tu saya pergi jalan tar shoping raya .. pantang makan pun tak .. alhamdulillah takde apa , skng tgh pregyy no 2

2y ago

maaf bertanya. klu pantang keguguran nifas keluar brpa lama ye?

Saya pantang 2 minggu first je, makan nasi panas ngan serunding halia, jamu amirna then pakai stokin..tapi takde rigid cam pantang bersalin.alhamdulillah 1 Bulan kemudian lekat pula, sekarang dah almost due 😂

sy kguguran mse kndungan 7mnggu ,bpntang sminggu je, tu pon tk pntang sgt ,lpas dr kguguran sy tk dtg period ,2mnggu delay, rupenye lekat lgi, alhamdulillah 💕 ,doakan kndungan sy sihat 😊

Sy gugur 5week. X berpantang. Mak sy awal lg so xperlu pantang. Lps gugur, esok terus keje mcm biasa. Tp bdn sakit2 pstu. So nasihat sy berpantang la urut bdn sume wlupn skejap.

5y ago

betul tu sis... nanti kena search Google laa, makanan ape yg boleh n minuman