UPT NEGATIF TAPI SUSPEK HAMIL

Hi ibu2 ☺️nak share sy dah lewat period 2 bulan lebih tp upt negatif . last week sy test 3 kali upt naik samar2, semalam check negatif pulak😬kalau ikut scan haritu dah 8 minggu cuma tak nampak lg tp doktor ckp ketara rahim mengembang baby jea tak nampak lagi 😅ibu2 pernah kea alami macam situasi saya nie . biasalah lah 😅 selagi tak nampak macam2 dalam fikiran. tanda2 mengandung mmg dari awal lewat period sudah ketara sampai sekarang pun breast makin sakit . kalau ikutkan ni anak kedua ...anak first dulu lewat 4 minggu upt dah terang benderang

1 Balas

klu macam ni cara paling mudah, pergi klinik minta test beta HCG dan scan lg sekali. masa scan doktor kata dah 8 minggu tu nampak kantung atau nampak rahim menebal saja? atau 8 minggu dr last period ya? sbb kadang boleh jd chemical pregnancy, upt naik samar-samar lepas tu negatif. atau pun early miscarriage. tapi ada juga yg upt negatif je tp tau tau dh mengandung berbelas minggu. jd cara yg paling sesuai minta check beta HCG, dr situ boleh dpt anggaran usia kandungan jugak berdasarkan level HCG