Nak bertanya

Ibu² mengandung nak tanya Klau mengandung tak boleh ka petik tanaman apa pun itu..sbb mak mertua kata Klau mengandung tak boleh petik..laki sy Plk tanam lada dan sayuran Klau harap laki jak petik boleh² juga cuma laki sy Plk kerja. Kdng ot Smpai jam 5 tu sy Plk nak masak awal nk siap kan awal..semua tu tpi mcm mna la Klau bgni..tadi Plk sy tolong petikan lada sbb bnyk dah merah² sy mula kn petik dgn bismillah saja..

17 Balas

betul sis...mak mertua Sye pun ckp mcm tu...nk siang ikan kena gerak baby...ckp yg kite nak siang ikan ...semua yg kite buat kena ckp dgn baby...sebab takut sumbing la ...Ade tu jari dia x sempurna kontot² je bila tnye kenapa pastu dia ckp Mase mengandung dia potong kunyit dekat belakang rumah pastu dia x ingat gerak anak dia ...terus jari jdi mcm kunyit kontot² semua...kite nak caye pun x tau la betul ke tak

Orang dulu2 banyak pantang larang. Awak fikir logik je. Jangan terikut sampai takut jadinya. Mak mertua saya pun sama, ada yang merepek betul. Salah satunya dia cakap, jangan pakai tudung shawl atau bawal yang lilit ke atau ikat, pin, nanti tali pusat anak terbelit. Saya cakap balik dekat dia, kalau macam tu saya freehair jela. Terus diam dia. 😂

2mo ago

@siti nur Fatimah, ya awak, sebab tu saya cakap jangan terikut sampai jadi takut, sekarang masih ramai lagi yang percaya. Nak educate orang tua ni pun bukan senang, mana yang boleh terima tu baguslah. 🥹

lol dah kalau memang tu sumber makanan dia, tak boleh petik tanaman nak makan apa? cuba tanya mak mertua, apa jadi kalau kita petik tanaman tu? tolong lah guna logik fikiran sendiri, nak jadi mak dah ni.

boleh je sis... pantang larang orang dulu² tak boleh ikutkan sangat. saya siap petik, gunting lagi sayuran yang laki tanam. hari² buat dan kerja saya pun part time jahit manik kat baju customers. jangan difikir yang bukan²

mngkin tu berguna untuk orng dulu2. risau curam or licin jatuh mne. dulu kalau mnanam hutan betol2. skrng tepi jalan pon boleh tngok orng tanam mcm2. mcm sye la. hari2 g kebun petik timun untk jual. kalau xpetik sye nk ptik. hahhaha

sy ank first dlu nenek ckp xblh tukul paku, xblh tidur msa hujan, xblh itu xblh ini😂sy langgar je..alhamdulillah 7tahun dh ank sulung sihat walafiat xprnah lg sakit atau ada masalah time ngandung😅

leh syirikkkk kak. . huhu laki sy siap Mancing ag Time ngandung.. Alhamdulillah anak xsumbing ke pe..semua kejadian atas kehendaknya...tawakal je kat Allah...

mungkin dilarang sbb tkut awk pnt,tkut jtuh kt kbun ke..blh je petik..cume ati2..tp kbun skrg pon dh cntik..x mcm kbun org dulu2..semak belukar..

yang tak boleh tu pergi petik tanaman rumah orang..

masih ada lgi ke yg takut dengan pantang larang org tua ni?? 😂😂😂