Sy tiada mama sudah yg boleh cerita😔😔

Assalammualaikum ibu² sy ingin meluahkan perasaan sy ada 2anak seorng dah msuk 3tahun sebelum mengandungkan anak ke2 ibu mertua kerap Ckap dekat sy jngn dulu kau mengandung tunggu lh umur anakmu 6-7 thun time yg dia Ckap mcm tu sy dtng haid sy Ckap jak yalah mak mak mertua sy ada anak perempuan sudah berkahwin juga & ada anak satu umur masuk 4thun dah anak perempuan tu cakap dekat mak dia mak aku mau mengandung tpi mak mertua sy terus senyum suka lh tiada Plk dia Ckap jngn dulu ke apa mcm dia Ckap dekat aku😅 lepastu mereka tidak sabar menunggu dia mengandung happy sudah..lepastu klaw sy kerap ibu mertua Ckap kau tunggu dulu 6-7 mcm tu kdng sy terfikir juga knpa ah ibu mcm tu 😌 lepastu beberapa bulan sy mengandung anak ke2 tpi masa tu baru 5week tpi sy tidak mau Ksih tau dulu sbb takut kena ckap2 lagi masuk kandungan 2bulan bru sy kasih tau sy bincang dgn suami untuk jngn bagitau ibu mertua tunggu lh 2bulan mcm tu sudah kasih tau terus ibu mertua sy cakap oh yka bagus lh tpi mcm tdk suka lh lepas tu lusa nya tu dia tanya balik kau sudah test prenggy tu ka sy cakap sudah mak terus mak mertua cakap positif atau negatif Sy cakap positif mak oh dia bilang mcm tu....lepastu terus dia cakap cemburu lh tu kak iparmu sy cakap knpa mak sbb dia mau mengandung juga sy cakap mengandung juga bah tu mak.. lepas sy melahirkan anak ke2 sy baru saja melahirkan terus kena Ckap nnti2 dulu kau mengandung sy pelik kenapa begitu mak mertua sy Klau sy yg mengandung mcm tidak suka😌🙂 Klau anak dia perempuan ni dia berusaha betul kasih mengandung Smpai dia pigi ambik tukang urut kasih ikhtiar kelapa bakar lh mcm² lh Smpai di bawa ke klinik cek beli test prenggy tu 🥲 dalam otak sy knpa ibu Ksih kahwin anak mu Klau tdk mau ada cucu dari menantu mcm aku...mau jak anak nya perempuan tu bru boleh semua.....😌

17 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya pun pernh kena mcm nie saya lgi lh suami duduk dngn mak dia, msa thu saya pregnant and husben bgi thu saya pregnant mertua terus ckp nnti pantang jngn kt rumah nie mak x larat nk jaga, saya diam je, bila ank perempuan dia mengandung siap pesan lgi nnti berpantang rumah mak tau mak jaga, sedih je tpi, saya pujuk suami pindah rumah suami buat x thu je saya pun merajuk time tuhh kandungan dah 5 bulan saya blik kg drive sendiri, sampaikan husben merayu suh blik! saya ckp boleh nk blik tpi awak kena cri rumah lain selagi x jupa rumah lain saya x nk blik ke pangkuan awak, alhamdulillah dalam masa 3 bulan suami jupa rumah sewa saya pun blik kepada suami

Baca lagi
2mo ago

sy dgn mertua belainan rumah cuma tu saja lh dari Blum mengandung sudah kena Ckap jngn dlu mengandung tunggu 6-7 thun tpi Klau anak nya perempuan tngah di usahakan kasih mengandung ambik tukang urut bawa keliknik lah ikhtiar kelapa bakar lah

uh jauhnya jarak mentua suruh mengandung 6-7 tahun. kalau 3 tahun sebenarnya sudah ok untuk mengandung. nak uruskan anak pun tak susah sebab yg 3 tahun tu sudah pandai. jarak pun tak rapat sangat. hmm.. biarkan ajelah dengan mentua tu. yg penting anak2 u sihat. u uruskan saja ur family mcm biasa. cuma kalau nanti dapat adik baru pula no 3, jarakkan.. jangan selang setahun je. nanti penat nak uruskan anak2 dan kerja rumah.

Baca lagi
2mo ago

dlm kes sya terbalik mak mentua sya beria2 srh sya mengandung cept2 klau ank dh umo 3 taun.tp sya tak nak sebb pikirkan fakto ekonomi,kesehatan dan lain2.

sye nak ckp nie tp mcm serba salah plak.. mgkin sbb anak perempuan dye, mnantu dye yg tanggung tp awak, anak lelaki dye yg tanggung.. dye tkot nant ada masalah kewangan mungkin.. maaf lah mungkin sye yg pikir bukan2.. Bukan mau mghasut tp memg ada pbezaan anak perempuan & mnantu perempuan.. nasihat sye, biarkan aje jgn pikir bukan2, fokus pada kluarga sendri je..

Baca lagi
2mo ago

kdng sy terfikir kat situ juga sis tpi kami bukan serumah belainan rumah kami apa² yg xde dlm rumah sy x minta pada mertua sis...

normal la tu.. kite menantu tetap menantu, org luar yg hinggap masuk famili dia. lagi la klau dia ade anak perempuan yg strive nak preggy. saya bkn mengata psl mak mertua puan, tp pendpt saya utk mental dan emosi puan ni.. better abaikan aja pendpt ibu mertua tu. klu difikir kite yang mental. kite buat yg termampu sebb tak mungkin kite jd lebih baik dr anak ppuan dia,

Baca lagi

memang la mcam tu sis. kita ni sbgai menantu pekakkan telinga ja.. iyakan ja la.. sesetengah mertua memang ada mcam tu, jenis lebihkan anak.. saya pun mcam sis juga. makan hati ja dengan beliau, tapi lama2 saya sudah tidak peduli, sebab ini life kita dengan suami.. biarkan sajala dia. jangan ja smpai pukul anak2 kita..

Baca lagi
2mo ago

tulah sis tpi kerap dia Ckap mcm ni...😌

ibu bila kita bethadapan situasi begini, solution 1, nda perlu ibu ambil peduli sangat orang bilang.. 2, kita diam2 ja dengar apa yg ibu mertua cakap.. sebab kita handle family kita sdn.. 3, just positive vibes setiap apa yg keluar dr kata² ibu mertua.. kita kasi handle situasi dgn cara kita💪

Baca lagi

Tidak payah lahhh nak kisah apa dia nak ckp. Cukup kisah dgn keluarga sendiri je. Kalau awak nak kisah apa mentua awak fikir dan cakap sampai kesudah lah awak begini. Just ignore lah. Fokus dengan keluarga sendiri, keluarga awak lagi penting daripada org lain.

Hehe mmg mcmtu sis, if anak dia semua ok je. Kita buat x ok. Situasi sy, anak dia bg mkn umur 4 bln, mil suruh sy bg anak sy bila 9/10 bln… sy mcm wow??? Then puji bdk tu pandai mkn la blablabla. Tp sy x ikut, ikut apa Dr./nurse suruh je.

2mo ago

Sama sis,saya kalau balik rumah mertua depan dia kita ikut jela tapi nanti kita buat je la cara kita orang tua memang macam tu dia rasa betul memanjang zaman dia mana sama dengan zaman kita,dulu mengandung ubat pun sejenis je sekarang ni mcm2 risiko ubat pun berjenis-jenis😁Mertua apa tau,tau kondem je.haha mampu kesian je la.

Skrg ni awak duduk dgn mertua ke? Ikut diri kita je sis nk penjarakan ank mcm mna..biasalah klau ank sndri ni lain..mnantu ni lain.. Buat tak tahu je... bkn dia yg tanggung ank beranK awak..

2mo ago

Ha tak duduk serumah lg lah bagus.. kenapa diseboknya dia awak nk beranak jarak dekat pun.. bior ler nk beranak setahun sekali pun.. Buat donno je sis.. 6-7 tahun tu agak lama jgk lah.. buat tak tahu je okay.. pikir awak dgn kandungan je skrg ni.. makan yg sihat2, jaga diri, jgn stress2, tak bgus utk awak... apa pun kita ni menantu masih org luar jgak bg diorg..

jangan di layanla sis. buat hal sendiri je. biasala org tua pemikiran kadang2 tak sama dengan kita. masuk telinga kanan keluar telinga kiri je.