BERAPA BULAN BUAT BUKU PINK?,

Ibu2 kt dlm ni, biasanya buat buku pink masa bby brp weeks ye? Sy preggy ank kedua. Mls nk buka buku awal tp bnyk org ckp tk boleh buka buku lewat. Skrg baru je 6 weeks

27 Balas

Saya 6 weeks dah buka buku pink. Saya nasihatkan puan buka buku pink seawal yg boleh ye (ikut prosedur kk di tempat puan). Nanti kita boleh tahu perkembangan awal baby dan kesihatan kita sendiri. Kalau ada apa2 yang tak kena pun insha Allah doc akan dapat detect dgn cepat

Baru ank kedua da malas nk buka buku..saya ank nk masuk 5 pun mmg terasa xsabar nk cpt2 buka buku. Sebab apa? Sebab nk dapatkan pemantauan dr org2 yg pakar dalam bidang ibu anak. Nak pastikan kandungan baik2 aje. Kondisi ibu pun dalam keadaan baik. 💁🏻‍♀️

Sy call dulu kk..nurse suruh dtg mggu 12..sbb kdg² klu dtg awal pn,bila scan,x nmpk apa²..kdg² nmpk kantung je..disuruh dtg pulak bbrp mggu lps tu..so,lbh baik dtg utk skli je..tp,depends dgn kk jgk..ada yg suruh dtg awal 😊

Try col kk tanya dulu sis..sblm nie sy prnah p kk utk buka buku pink tp nurse suruh dtg semula sbb kndgan awal lg..time tu bru msuk 7w..mgkin ats kk tmpat msing2

depends pada kk jugak.klau hamil 1st dlu xada masalah,jadi xade mslh nk buka lmbat.plg lmbat 16 weeks.klau ada mslh je kena cepat2 buka buku.

Sis call KK bgtau bpe week dah pregnant. Pastu nanti KK set lah appointment tu. Jgn lewat sgt walaupun anak kedua. Still kena jaga.

Saya minggu ke 9 baru buat. sibuk sangat dengan kerja. takpe je. cuma lagi cepat lagi bagus sebab senang doktor nak pantau

ank first aritu buat bku pink 10weeks..ank no.2 ni 7weeks dh bukak buku pink..sbb covid nurse tu ckp kne pantau awal...

Saya buat buku pink masa 7 weeks. Tapi masa scan tu cuma ada kantung je. Doktor suruh datang semula masa 9 weeks.

Buat je awal sis xde masalah pun lagi bagus sbb awal lagi dah dpt vitamin yg diperlukan baby