Panas Baran

Ibu2 kat dalam nii...ada x yg suami panas baran/ego tinggi.... Xboleh silap sikit....asyik nak marah jaa....walaupon benda kecil tapi marah tu mcm kesalahan besar... Suami sy mmg baran sgt..... saya sabar jaa dengan kerenah dia..... mcm mana ibu2 atasi masalah suami baran nii ya...???

8 Balas

Maaf ibu2, nak tanya pendapat sikit. Betul ke baby boleh dengar apa yang kita cakap sewaktu baby masih dalam kandungan? Saya runsing sebenarnya. Sbb dr awal sy mengandung smpai skrg, suami saya suka mencaci maki dan marah marah. Perkataan kasar dan tak elok, saya takut baby sy dengar. Setiap hari saya menangis dan bengkak mata. Tambah pula tengah mengandung, beremosi sikit. Sehinggakan saya beratus2 kali fikir untuk minta cerai, tapi hati masih pilih untuk bersabar. Suami sy sangat baran walaupun tak pernah naik tangan tapi setiap masa marah marah, saya pula seorang yang lembut hati. Air mata dah jadi perkara biasa. Adakah ia akan effect pd kandungan atau anak? Sy benar2 runsing skrg. Maaf kalau soalan sy buat ibu2 rasa tak relevan. Tp sy betul2 perlukan pendapat dari ibu2. Apa yang perlu sy lakukan? Minta cerai atau terus berdoa agar suami sy berubah?

6mo ago

Effect selepas baby awak lahir, lagi bahaya. Sebelum bersalin, awak sorang je menghadap maki hamun lelaki awak. Ni dah ada anak macam mana? Memang tak pernah naik tangan, tapi kita taktahu masa depab kita. Doa seiring dengan berusaha. Kalau berdoa, tapi tetap tak buat apa apa takkan ada perubahan. Kalau rasa masih boleh bawa berbincang, minta suami berubah. Pergi kaunseling sama sama. Untuk reflect diri, ubah diri menjadi seorang yang lebih baik. Minta pertolongan ahli keluarga, jika perlu. Elakkan berfikir, sebab anak la nak bertahan dalam rumah tangga walaupun tak bahagia. Nanti di kemudian hari, anak jadi mangsa. Fikir diri sendiri juga.

suami saya pun panas baran dan kuat membebel. kalau dia tengah bising2 tu saya buat2 tak tau je. tapi kalau dah melebih sangat marah2 dia, saya akan maki hamun dia balik. kena banyak kan bersabar dengan suami panas baran ni, anggap lah suami tu tengah sakit jiwa. yang penting jangan jenis memukul. kalau jenis memukul lebih baik tinggalkan dia.

Sbb tu sy dri awal kawin pantang suami marah. Sy ckp jgn marah nnt sy marah angin jgk. Jgn mcm2 sy kata. Haha smpi skrg dia ssh nk marah sbb sy sllu igtkn ckp baik2. Ape igt kita ni bdk2 ke nk marah. Sy pesan gitu. Jgn biasa kn nnt smpai ke tua mkn hati. Doa bg suami lembut hati dgn kita.

Mintak pada Allah supaya Allah selalu lembutkan hati suami, suruh suami banyak2 kan solat. Isteri untuk dijaga hatinye bukan untuk dimarahi. Astaghfirullah

sabr je lah . sbb suami sy pon macam tu kadang bergurau tersalah ckp padahal bnda tu biasa je gurau tpi dimarahnya smpai tknak layan kita .

kadang tu terasa jugak sikap nya . tapi tengah pregnant ni tknak ape kita rasa anak ikut sekali .

lelaki ni ada masa mmg mcm tu la.mcm suami sy tgk mood dia jg.yg pnting baran x memukul.

kalau suami tgh naik baran tu,buat taktahu je..jangan lawan..diam je.nnt dia ok