doc cakap upt palsu

hi ibu2 , haritu sy dah lewat 2HARI x period dan sy pun cek guna upt (3kali) dan hasilnya +ve. kalau ikutkan kiraan sy , kandungan sy dan masuk 6w 3hari, sy pun jumpa doc utk scan. waktu doc scan , doc cakap dia xnmpk apa2 lagi , normal ke kalau x nmpk apa2 lagi ? sdgkan sy buat upt 3kali hasilnya +ve. dan yg buat sy down doc cakap ada dua kmungkinan , samaada sy mengandung atau pun tidak dan kmungkinan upt tu palsu. boleh ke mcm tu ? sampai harini sy sgt down dgn cakap doc tu ibu2 ada pengalaman x mcm sy?

doc cakap upt palsu
6 Balas

sy cdg sis cuba guna upt jenama berbeza juga mcm dip n tell dan clearblue. mcm sy, sy scan pon tak nampak. dr cuma tanya, dah check upt? sy jwb sy dah check 3x. dr bg masa 3 minggu lagi utk pg scan sekali lagi. sbb tak nampak lagi. sy dah pergi 2x scan sbb 2hari lps bleeding. Doktor dr dua klinik berbeza suruh tunggu lagi 3 minggu. Sis, take care ya, jgn risau, jaga diri elok2. Bg masa si kecil munculkan diri. Sy pon nasihat diri sy juga sbnrnya ni. Hehe

saya hari tu pun mcm tu..bila test upt ve..tp scan tak nmpak2 apa2 pun lagi..siap tanya dr ada kemungkinan tak sebenar nya sy tak mengandung..tp dr cakap tak mungkin..mungkin kandungan masih baru kan sebab tu tak nampak lagi..tapi dia cakap rahim sy dah menebal so mmg confirm pregnant dia cakap..masa tu baru 4 minggu..lepas tu pergi bukak buku pink dekat kerajaan dah 7 minggu masa tu bila scan dah nmpak kantung baby and heartbeats dah..

Maksud doctor actually either ibu pregnant tapi masih awal lagi nak scan sebab biasanya 8 / 9 weeks or 9 / 10 weeks baru nampak janin and heartbeats OR it is a chemical pregnancy sebab persenyawaan zygote x sempurna tapi ada hormon hcg sikit dalam badan. Jangan risau, awal lagi tunggu dulu ya macam I mentioned atas tadi ❤️

Test je upt makesure makin hari makin terang… awal2 scan mmg ape benda pun x nmpak kecuali rahim tebal. Selang 2 minggu lepas upt positive tu baru g scan tu pun baru nmpak kantung dngan yolksac …

kalau ikut kiraan kandungan sama dgn sy sis sy g klinik utk confirm kan pregnant je n doc just buat upt je dia ckp x perlukan scan dulu..yg penting jaga pemakanan jgn lupa ambil folic acid

Sis, cuba sis buat transvaginal pulak. Saya pun macam tu 2 kali scan tak nampak so decide transvaginal baru lah nampak babynya