Musykil tentang diri saya

Salam and hi. Di sini sy ingin bertanya tntg masalah sy. Sy kerap sakit pinggang dlam seminggu tu. Lama tu sy buat upt test. Naik double line samar2. Kadang rasa perut cramp, sakit pinggang, payudara sakit, betis kejang atau lenguh. Seminggu lepas tu, sy pergi ke klinik doc tanya bila last period. Doc check, sy dalam 4weeks mcam tu kalau btol pregnant.. Sy dtang klinik utk scan tp doc cakap tak boleh scan lg sbb tak nmpak kalau 4weeks. Boleh repeat upt jela. Sy buat upt di klinik tp negetif. Sy tnjuk upt samar tu dekat doc, doc cakap ni belom tntu pregnant. Tp skrg sy dah delay period 3 hari. Ptot ke sy pegi klinik utk scan balik ke kena tggu lg 2 mnggu kalau sy tak period jugak? Hrap ade yg sudi berikan pendapat. Sy akan sertakan sekali gmbar upt tu. #ingintahu #bantusharing

Musykil tentang diri saya
23 Balas

kes saya sama macam awak, simptom semua sma, cek upt sendiri pun, result samar2. then pergi emergency scan rahim kosong (tapi dinding rahim tebal) tapi bila lab test keluar result negative. dctr suruh tunggu dua minggu lagi sebab mungkin kandungan masih baru atau ada possibility tu just period cramp(wlupun x period lagi). so lepas dua minggu, repeat upt, double line clear. scan rahim, kandungan dah 6 minggu, mmg kecik lagi. saya rasa kes puan sama macam saya, so sabar ye puan, bole tunggu dua minggu lagi dan repeat, insyaAllah :)

Sama mcm sy first dlu check samar2 n sy ad smua tanda2 mcm sis tu . Pendapat sy . Sis tunggu lgi 2mnggu klo tak period jgk . Smntra tnggu , sis da blh mkn asid folic siap2 , mkn mknn yg berkhasiat dan xtajam mcm nenas ke air gas ke Fast food ke dan jgn bt kerja berat2 . Stop dlu . Then masa nk g buat ultrasound , sis mnum air mineral byk2 smpai rsa nk kencing n sis tahan dlu kencing . Lps bt ultrasound bru kencing . Think positif dan jaga diri ya sis . Take care n tahniah❤️

kes puan sama juga macam saya ... sy lewat period 3 hari ... biasa sblum period breast sy akan rasa tegang seminggu before period ... so bila dah lewat 3 hari , sy try buat upt ... dan hasilnya naik samar2 ... esoknya saya beli test upt jenama clear blue digital punya ... so boleh tgok kandungan dah berapa week ... alhamdulillah .. time tu kandungan sy dah 4 week ... now dah 7 week ... puan cuba beli test UPT digital Clear blue punya ... kat guardian murah rm39.90

upt samar mmg susah nk terima as confirm pregnancy, byk kes sy dgr ada yg upt double line tp samar-samar, lepas seminggu pergi scan rahim kosong, upt kt klinik negatif. doktor ckp mungkin kandungan tk menjadi (early miscarriage). tunggu period delay cukup seminggu utk check upt semula. klu still negatif, utk kepastian boleh pergi klinik utk check beta hCG (blood test) dan scan semula.

waalaikumsalam. saya pernah jadi mcm ni beberapa bulan lepas. upt samar2. check clear blue 2minggu. pergi scan clinic doctor cakap tak nampak apa2. dan saya ada keluar spotting sikit2. n lepas seminggu saya keluar darah bersama gumpalan/ketulan darah lebih kurang macam rupa perut ikan yg kita bersih kan tu. pergi clinic doctor confirm kan miscarriage.

it's ok, jgn risau . sy tpksa tggu Smpai 8 mggu Baru nmpk baby . itu pun tpksa minum air byk2 Smpai rs nak terkencing baru doc pggil utk ultrasound. buat ms ni jaga diri elok2. sakit pinggang mlm2 tu Mmg akan Rs Smpai mlahirkan org katam Sb Sy dh 16 weeks ni pun hari2 sakit pinggang jaga mkn, ok sis. take care

tgu la dlm 2,3 minggu lagi..Saya Hari tue pki clear blue test ..lagi accurate.. test 5 Hari sblm period,sbb Saya Ble rasa lain2 je badan Kita kan..😅tgo2 da 2-3week pregnancy.. lepas tue bt appointment kat clinic swasta utk scan Bby...tp kena tgu la dlm 9-10minggu.baru dgr heartbeat Bby❤️

better tnggu seminggu 2 delay period sis. sya delay 2 minggu period bru test upt. masa sya delay 3 hari lusa dia sya ada keluar drah tpi sikit2 sja on off selama dua minggu. rasa pelik juga tpi sya bnyk membaca . lepas sya ragu2 check upt double line. prgi scan dh 5 mggu lebih

Maybe sis blh check upt after one week period delay. Sbb mgkin awal pregnant ni hormone hcg x tinggi lagi so upt tu pudar. Klu makin pekat tu tanda pregnant la and blh je klu nk g klinik lagi after upt tu dh pekat. Cuma kdng awal2 pregnancy ni klu scan masih x nmpk lagi.

mcm sy dtng bln last 3.8 ari tu,lps tu x dtng2..mutoh2 pening lth lapar semua ada..stiap kli test upt negatif..awal bln 9 sy ada prg jmpe dktor scan tk nmpk apa..smpai skrng test negatif..tp tk uzur smpai skrng dah sbln lbh dah..ad ibu2 brpenglman ke

3y ago

sekarang sis macam mna ? dah period ke ? saya sama situasi macam sis.