upt double line tapi scan baby takde

hai.. maaf nak bertanya, normal ke kalau terjadi camni? sy last period dlm pertengahan bulan 8, bulan 9 tak period.. sy fikir mungkin masalah hormon.. pertengahan oktober juga sy tak dtg period, jadi sy terus buat upt(16/10) & double line. Sy g scan 18/10, doc cakap kalau ikutkan dah masuk 8weeks tapi tak nampak baby pun sbb spatotnya baby dah nampak. Doc cakap mungkin csyt. Persoalan sy, upt sy double line sbb csyt ke? atau sy betul² pregnant? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #1stimemom

1 Balas

Boleh jd sbb cyst (ada terbaca kes lebih kurang sama kt sini, upt double line, lama tk period, tp lepas scan mmg nmpk cyst) dan boleh jd mengandung. Kalau nk kepastian, boleh pergi klinik lain request check beta HCG. Selalunya yg ni lebih tepat utk tau pregnant ke tk klu masih di awal kandungan. Puan period tk teratur / cycle panjang ke? Kalau ya utk salah satu atau dua dua, ada kemungkinan kandungan masih awal lg tk sampai 5 minggu pun, sebab tu scan tk nampak. Pandangan sy, cuba check beta HCG dulu. Kalau beta HCG okay, dan scan still tk nampak, cuba request TVS pulak kot-kot scan dr bawah baru nmpk kantung. Doa dan fikir yg baik-baik ya puan.

3y ago

terima kasih untuk info tu.. ☺️ esok nak try g scan lagi.. in shaa Allah harap² ada rezeki sy.