Umur 5 bulan

Ibu² dkt luar sana separuh bby ada tak umur 5 bulan dah bolh mkn bubur..sbb ank saya buat bnyk susu,Bharu nyusu tak smpi 3 jam dh minta susu..MCM dah tak cukup susu..ada kah bayi minta mkn atu mcm mna yerk..

7 Balas

jumpa yg bertauliah.dr yg boleh tentukan ank sis boleh mkn/x. ada ank yg demand susu kuat tp berat asyik xckup/teruk xckup berat,tempoh susu yg trlampau dekat,tengok pada umur pulak. so dr bg mkn awal. ada bby yg berat cntik,kuat menyusu ,mcm curious bila tengok org mkn, pdahal just curious je. normal bby nmg cmtu. dok masuk smua benda dlm mulut. so skrg ni jumpa jela paed kalau nk pnjelasan. bnyak lagi faktor yg dr nk tengok nk nilai sbelum bg plepasan untuk bby makan awal.

baby saya setiap 2jam mintak susu masa umur 4bulan sampai la skrg. berapa oz/ml selalu awak buat? misi kat tempat saya kata seminggu sebelum 6bulan tu da bolehh start bagi makan sesudu dua. tapi saya taknak bagi sebab apa apa anak kita, bukan anak dia. jadinya saya memang bagi genap genap umur dia 6bulan. baru saya bagi makan. tu pun start sesudu dua ja.

Normal kalau bawah 6 bulan kerap nak menyusu. Maksudnya anak jenis high demand. Kadang2 bukan dia nak menyusu sangat pun. Dia lebih kpd nak mengempeng je. Bab nak bg mkn tu, tanya dulu dgn pakar. Doc paeds ke nurse ke apa. Bukan semua baby sesuai nak bg mkn sebelum 6 bulan.

boleh je bagi baby mkn nestum tapi jangan bnyk la sbp umur dia blm cukup.. bgi dia makan pagi & petang je 2 kali sehari..

Tiada kaitan dengan minta makan. Itu demand cue baby. Normal je. Setiap baby demand tak sama. Awak follow je demand baby.

6bulan baru boleh makan.

tunggu 6 bulan