Nak tanya pada ibu ibu?

Pernah tak anak ibu ibu ada nak umur 3 tahun..dah nak berhenti nyusu..anak sya ni 3 tahun dah nak masuk 4 tahun..dia nyusu botol..setiap saya buat susu tak habis kadang dia tak nak langsung isap..kalau susu Milo tu dia minta plk nak plk isap..kalau saya buat susu selalu tak habis kdng langsung tak isap..saya nk bli pon serba salah sebab susu anak kan thu kan lah mahal nak beli bajet kdng tak cukup anak plk nyusu main main..kdng suka membazir bila Sya buat susu..mak mentua saya cakap nak kena bagi jugk nyusu dia ni..saya ckp dkt mak mentua saya,dah saya dah bgi,dah anak tak nak Isap,tak kan lah saya nak pkse masuk dalam mulut dia suruh isap smpi habis jugk walupon anak tak nak..saya bukan mak sekejam itu anak dah tak nak apa boleh buat..mak mentua ckp kalu tak nak Isap susu tu,pergi je buat..kalau buat pon siapa nak isap ,buat biar je MCM tu dalam botol susu,membazir plk lh MCM tu susu skrng bkn nya murah..lagi lagi ekonomi harga barang naik nie..g pening nak memikir nya..hmmm...😔

6 Balas

Ank saya sorang 5 tahun sorg 3 tahun semua masih menyusu. Tp saya memang tak pernah ajar minum FM dari berhenti susu badan masa umur masing2 dua tahun dulu. Start umur 2 tahun pun saya da slow2 tukar botol kepada cawan dan mgkin sbb ada abg yg da pandai guna cawan adik pun da xmau botol. Diaorang minum fresh milk setiap hari 2x sehari. Saya & suami memang sangat galakkan anak2 minum susu tiap hari sebab budak2 memang perlukan kalsium utk gigi dan tulang. Alhamdulillah mereka terima dgn baik & diaorg makan pun macam biasa tak memilih.

mksd sis nak brenti botol susu ye? boleh je bagi pakai cawan..bagus sebenarnya utk tumbesaran budak2, at least 1-2gelas sehari..susu segar/full cream pun ok..yg sejuk myb budak2 suka.. org tua2 mmg mudah kesian budak, dorang selalu ckp bdk2 teringin..xpe sis yg kuar duit beli susu kan..buat2 xdgr jela, tunjuk yg sis bg pakai cawan..

cube tukar pegi ke susu kotak. dutch lady ke, goodday ke. try bagi 1 kotak kecik je dlu. kalau die mnum, limit kan 1 hari 1 kotak je. sbb susu tu ade gule. kalau telebih mnum nnti tkut jadi hyper pulak. tpi sbnr nye xde isu pon, since 3tahun dh mkn kan. jdi kt situ die dh ckup nutrien dh. atau pon susu tu try campur dgn milo sikit.

susu bukan lg makanan utama anak selepas 1 tahun. dia dh makan so boleh bg 2 kali sehari macam kita jugak pagi dgn malam. anak saya pon saya train centu. kurangkan susu kalau tak dia tanak makan nt takut bantut. mil saya pon centu tp saya biar je mulut org tua mmg takleh lari dr bg nasihat atau judging.

Ank sy yg umur 4th brhenti awal th ni,,yg 6th pun sama..sy buat dalam gelas ja,kdang2 lah,kdang2 buatkan milo.

anak saya xnak minum susu fm..saya belikan susu fresh milk