baby 6 bulan 3 hari ..

hi ibu2 .. baby sye, fully bf .. tiap kali makan , pagi tghri mlm , 2-3 senduk je . lps tu nangis dah tknk mkn .. ade time mkn tu 1 suap jer , trus tknak dah .. btw masi kuat susu .. bayi ibu2 pula mcm mne .. oke ke bayi sy cmtu ?

8 Balas

baby awak baru kenal solid food. bagi sy kalau dia makan 2@3suap tu dh dikira okay. awak jgn letak high expectation yg baby akan makan habis semangkuk bubur awak buat. if baby dah xnk makan it okay. next sesi boleh suap semula. jangan paksa baby utk habis kan makan. dn jgn mrh baby. menu apa yg awak sediakan ya?

8mo ago

Yes, if anak ada eczema, sebaiknya buat 4dr.

Hi sama lah kita, baru hari kedua makan 😂 Kena bagi dia happy time makan, buat kereta api chooo choo nak masuk mulut time suap hahaha penat sikit lah, tp kalau baby suka² biasa dia akan nganga je. Btw baby sy pun makan 2-3 suap je, sambil kunyah sambil luahh balik 😂😂😂

Untuk baby 6 bulan 2-3 senduk tu pun dah di kira banyak sis 😉 sis pelbagaikan lagi rasa. Bagi baby rasa puri buah ke. Umur 6 bulan fasa dia untuk belajar makan. Makanan belum pun jadi keutamaan dia. Dia masih perlukan susu. Dah setahun nanti baru lah makanan tu keutamaan dia ☺️

baby sy pun ambil masa seminggu hingga ke 2 minggu utk biasakan makan bubur. awal² baby makan jangan letak high expectation baby akan habiskan bubur secawan tu. baby makan 3,4 suap pun dah ok sgt. baby baru nak biasakan benda baru,jd normal mcm tu.

biasa tu 2-3 sudu sbb dia baru nak kenal makanan. sesuatu yg baru utk baby, mcm kita sendiri pun kalau benda baru kita tak biasa lagi kan, lama lama baru okay. mcm tula baby. takpe ibu lama lama baby akan biasa, caiyokkk 💪

Baby nk start belajar makan mmg makan 2,3 sudu. & ya tu okay sangat. Susu pun mmg masih makanan utama baby… saya syorkan awak follow kt fb happy baby food malaysia. Banyak kat situ ajar pasal pemakanan baby

bayi 6 bulan normal je dia makan sesuap dua sis. dia baru nak kenal solid food. sebelum ni dia rasa susu je. sekarang dia kena rasa sesuatu yang pelik bagi dia..bagi dia masa okayy.

8mo ago

okayy

Dia baru lagi dgn makanan . Tapa pelan2 ye ibu. Semoga dipermudahkan segala urusan ibu