elakk kuning

ibu2 amalkan apa ya semasa mengandung untuk elakkan anak dari kena demam kuning atau jaundis tu masa lahir? 😅

14 Balas

Apa yang saya tahu tiada makanan, minuman atau amalan khusus untuk elak jaundice sebab jaundice terjadi daripada fungsi hati baby sendiri. Apa yang kita perlu tahu ialah apa itu jaundice? Siapa yang berpotensi untuk hidap jaundice? Risiko jaundice, Rawatan jaundice dan sebagainya. Bagi saya ini yang penting untuk kita ketahui supaya kita tak panik dan mampu untuk menguruskan baby jaundice dengan baik. Tapi tak salah untuk mencuba selagi ianya tidak memudaratkan ibu dan anak😊 Oh ya boleh refer info jaundice daripada KKM. Bagi saya sudah cukup lengkap maklumat yang diberikan. http://www.myhealth.gov.my/kekuningan-pada-bayi-baru-lahir/

Kena betulkan fakta. Pemakanan takkan ellakkan baby jadi kuning. Kalau darah awak dan baby tak sama, baby mungkin akan kena kuning. Ada possibility takkan kena jugak. Tapi ibu yang berdarah O yg high possibility utk anak kena kuning. Yang penting, bila dapat tau baby kena kuning, kerapkan menyusu untuk make sure baby poo and kencing. Baru kuning akan drop

Sy darah O.. Alhamdulillah tade kuning. Nurse tanya awak makan ap sebab anak tak ada kuning.. Masa pregnant sy amalkan jus mamariam dari awal sampai dah nak beranak. Dan sy juga ada amalkan susu kambing wildan pastu 30week keatas sy minum air kelapa .. Dlm masa sama. Pemakanan pun sy ad pantang jugak.. Macam megi sy tak makan... Alhamdulillah dgn izin Allah

✨ Welcome to the Group baby 2024 ✨ Group ni ahli memang tak ramai ,tapi meriah selalunya. Boleh stay dulu dan same² share link untuk memeriahkan lagi group 😍 Group ini bertujuan mngumpulkan ibu² yang duedate 2024 bagi berkongsi kisah pregnancy masing2 dan saling membantu ibu² yang lain. https://chat.whatsapp.com/LW1PSZkVvYUG86wBzsuFRU

Saya makan macam macam masa pregnant fast food aiskrim coke semua benda tibai. Anak saya kuning sebab g6pd. Tu pun sikit je seminggu dah takde kuning. Doktor kata kuning ni ada 2 sebab. Satu g6pd satu lagi mak darah o. Saya darah o jugak. Cuma in my case anak kuning sebab g6pd.

Minum susu kambing wildan.. sangkut jugak kuning tp x sampai seminggu pun dah okey kuning nyaa… checkup kuning dekat klinik pun skali je pastu takde dah. Sy darah O , blh je cuba iktiar… kakak sy dulu mase preggy pun minum susu kambing.. pun anaknya x kena kuning.

Pengalaman sy anak xde kuning masa lahir sy minum susu kambing hi-goat & ota-goat ja masa masuk 32w. Tak pasti pla psl minum susu kambing ni anak lahir xde kuning, tp masa beli susu tu dlu mmg farmacist tu kata nak anak xde kuning minum susu kambing. hehe

7mo ago

Hehe darah saya O+ anak pun O+ (empunya komen di atas) semua ikut luck kali ya 😅 syukur lah anak x merasa dicucuk2 untuk kena ambil darah cek kuning hehe. Sy pun x tau psl susu kambing ke tak, sy just share pnglaman.

kalau sy tnya mak sy.. org dulu2.. xde makanan/minuman khas utk elakkan kena sakit kuning. 3 orang adik beradik, seorg je yg pernah kena kuning. yg lain ok. yg penting, lepas bersalin..kerapkan penyusuan. org kata anak kena kuning ni normal.

sy darah o.. darah o mmg senang kena kuning. anak 1st lama jgk kuning,bacaan pun tinggi. anak 2nd kuning x tinggi, seminggu je.sy minum susu wildan masuk 8bulan..xtau la asbab tu ke mcm mana, duk baca review kata susu tu elok, tu beli.

ntah la rasa kalau dia nk kuning kuning la jgk kot 😅 sy hari2 minum susu kambing masa pregnant anak prolonged jaundice jgk