Ruam

Ibu2 ada tips tak macam mana nak hilangkan ruam kat kepala n muka baby.. Ruam kat kepala n muka baby sy teruk sangat2 ?

Ruam
47 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Anak sy pon naik mcm ni masa dlm pantang.. Sapu tepung kanji je. Bancuh dgn air sikit pastu tepek mcm bedak sejuk. Lama2 ilang la die.. Mandian ke shampoo ke jgn guna lansung.. Lau nk guna pilih jenama sebamed dgn cetaphil je yg elok.. Tpi skrg sy guna herbal blend.. Alhamdulillah ruam ank sy ilang dlm 2 3 hari. Dlu duk sapu calamine lotion xjadik . Hidrokotison tu xelok sebb ade steroid.. Pling lama bleh guna utk kulit bby pon seminggu je..

Baca lagi

Macam baby saya. Tapi kena di muka je. Pergi klinik, doktor kasi hydrocortisone, tapi tak berani nak sapu sebab baca ada steroid. Saya sapu breast milk. Alhamdulillah ruam tu reda. Cuma skrg kulit kering je macam mengelupas. Tgh survey nak pakai moisturizer apa yg elok. Ingat nak cuba calamine atau sebamed.

Baca lagi
3y ago

I referred myson to specialist and she suggested to use vasaline, atopiclair or others cream 1st to baby skin as barrier before we apply hydrocot... Hydrocot tu sapu nipis2 je.. alhamdulillah seem better

Beli shower bath khas specialise dari Coway.. Kegunaan start dari baby baru lahir sampai ke warga emas boleh mandi dengan air garam Coway.. Banyak testimoni berjaya, In Shaa Allah dengan berkat usaha mommy & tawakkal akan sembuh.. Boleh WhatsApp saya di 018-788 5399 🥰

Anak saya kena ruam teruk macam ni . Rupanya alah minyak telon ..kena tukar minyak lain ..sebab selalu sapu minyak telon kat badan dia balance tu sapu kt ubun kepala dia . Cuba tengok apa2 yang puan ada sapu kat kepala atas kat mana2 yang naik ruam ..dan cuba tukar yang lain ..

Anak saya pun mcm ni masa tengah pantang. Then kami ikhtiar letak olive oil, Alhamdulillah elok. Celah celah kangkang dia pun saya letak sbb dia ada ruam kat situ juga.sekarang kulit anak Alhamdulillah okay. Saya beli virgin olive oil dekat kedai arab

Baby sy pun kena ruam kat dahi , sy guna cetaphil , alhamdulillah beransur hilang tp leher baby still merah kemerahan , bawa jumpa doc , doc bg sebamed (mandian). . Baby kulit sensitif so doc xsuru pakai mandian jenama luar & xyah pakai bedak bagai . . 😁

Post reply image

Salam. Try sapu herbal blend shaklee. Anak sy mcm ni juga ruam susu.. Alhamdulillah skin clean n clear after herbal blend shaklee cream. Sis boleh cuba ye

Kesian bby smpi kepala ada.. anak sy dulu kat muka penuh.. pakai bedak ke tepung ubi ke jd makin banyak.. last skali sy pakai gincu.. alhamdulilah terus elok🤭

Saya dah cuba pakai sebamed losyen dan krim mandian. Alhamdullilah, dalam sehari nampak perubahan. Biji2 makin kecil, cecair kuning2 dari biji tu pun dah takde.

Puan Cuba stop Apa2 shower or cream/baby oil baby buat masa ni... Mgkin x sesuai... Pakai natural or organic... If x baik bawa minta nasihat doktor ya