Batuk2 sampai susah nak tidur malam.

Ibu2 ada tak yang hadapi masalah macam sy? Sy pregnant 21w.. Start batuk makin hari makin teruk.. Boleh ke ambil ubat batuk.. Sampai pedih rasa tekak.. Perut bahagian bawah pn terasa sakit...

6 Balas

saya haritu batuk teruk dekat seminggu sampai tidur pun masih batuk..akan terbatuk juga masa tengah tidur serta bila batuk terlampau teruk sampai terkencing..saya rasa macam sis rasa, pedih tekak & sakit kat bahagian bawah perut..doc yang rawat sy, dia bagi ubat batuk yang kandungan ubat tu selamat untuk ibu mengandung..sy masa tu baru nak masuk 2nd trimester..sis kena jumpa doc untuk minta ubat batuk..sy selain dari makan ubat batuk, sy juga makan gula² hacks yg lemon & madu tu..alhamdulilah lepas 3hari kombinasi makan ubat batuk & gula² hacks, berkurangan batuk..kalo sis pergi farmasi, dorg tahu ubat batuk yg sesuai utk ibu mengandung serta ubat sakit tekak..

Sy sblm ni kerap batuk selsema sis..on off..tp alhamdulillah..sejak sy amal..rasa bdn xsedap sy mmg mkn terus bwg putih bakar..sbiji pg n mlm..sy mkn xbyk..tp beza la..batok sy cepat baik..slsema pon sama..pon xde on off mcm masa mkn ubat..skrg tgh 20w..sy buat sama je..ank pon xmkn ubat dh..mkn tu je cpt baik..alhamdulillah serasi..ni pn br lps slsme..biasa 3 4 hr dh ok..kdg tu sehari je xjadik ..xkira la batok ke selsema..

1y ago

Sedap la..ank sy umur 3tahun pon blh makan..bakor xkan rasa bwg tu..rasa y ok..sy mkn seulas je siang n seulas malam..try la..mana tau sis pon serasi..sbb sy mmg jenis on off dmm..mkn ubat..jp je baik..sminggu dmm lg..batok slsema xyah ckp la..masa bape week siap kene tahan jap masuk air dmm selsema btok..rasa ni la plg mujarab utk sy n ank stakat ni..lagi cpt baik n xberulang..bdn pon sihat je rasa..alhamdulillah

saya pun pregnant 21 weeks, batuk selsema on off boleh kata every month batuk selsema. semalam pegi kk doc tak kasi ubat pun. dia suruh beli sendiri ubat selsema kat farmasi. sebelum ni ada juga dpt ubat pill utk batuk. dah habis makan pun still sama juga

Sama mcm sy.. dari awal pregnant smpai skrng 20weeks batuk selsema xbaik2… doktor bg ubat selsema pon sme.. sampai bersalin laa cter nye…

Tp sis dh lama..g klinik tau..penting dptkn rawatan klu teruk,xslesa n mganggu..

sama! dari minggu lepas belum baik lagi