Morning sickness + batuk + gastrik

Dah masuk 12 weeks.. morning sickness bukannya makin berkurang, malah makin bertambah teruk 😭. Terpaksa telan jgk ubat tahan muntah hari2 wlpun xberkesan sgt pun. Kalau x, satu keje pun xdpt buat.. dgn nk urus anak sulung lg 😭. Belum lg part batuk, dh lebih sebulan batuk xbaik2. KK mmg xbg mkn ubat batuk, tp bila pergi swasta.. doctor kasi ubat batuk. Sy xbrani ambik, tp kalau batuk sampai non stop 1 hari.. sampai tahap terkencing bila batuk.. sy ambil jgk ubat batuk sehari sekali. Doctor bg ubat batuk herba, katanya selamat utk ibu pregnant. Tp dr imelda baru je bgtau ubat batuk jenis apa pun xboleh diambil utk ibu pregnant. Sy terpaksa ambil kalau batuk sy terlalu teruk sampai sy xboleh buat kerja lngsung 😭. Xtau la sampai bila nk mcm ni, alahan teruk.. batuk pun teruk. Tu belum lg kerap kena gastrik teruk. Mmg awal2 ni doctor bgtau senabg kena gastrik. Mmg betul sgt la. Dlm sninggu tu mesti kena. Tu pun sy tpaksa ambil ubat gastrik yg boleh diambil utk ibu preggy.. kalau xambik mmg xbaik gastrik berhari2. Tambah sy ni mmg ada gastrik teruk dri bfore kawin lg. Kdg2 takut sgt awal preggy ni ambil mcm2 ubat.. ubat tahan muntah pun kerap ambil. Habis tu mcm mana la, kalau xambil ubat.. sakit pun xbaik 😪 #secondbaby #12Weeeks

6 Balas

Sis tak keseorangan...saya pon sama... 12week makin teruk alahan... tapi dia akn berkurang jgn risau InsyaAllah... sy dh 18week still ade lg muntah n loya.. bila muntah xnk stop mmg sy akn mkn ubat tahan muntah dan ubat gaviscon. itu je cara nk bg makann tu tak kluar semula... dengan nk layan ank sulung lg sbb sy suri rumah...dan saya pon mmg ade gastrik yg teruk sebelum pregnant lg.. ikut kan mmg hari2 down... tapi sy layan kan je.. dan sy mmg elakkan makan mknn berkuah. sy makan mknn kering mcm pizza, roti naan,.. kalo sy mkn mknn berkuah nanti naik sendawa tu buat saya loya sgt2. Baru ni sy pon demam dan batuk.. sy batuk mmg teruk. sampai terkencing2 dan bernafas pon sampai sakit dada n perut. Doktor tak bg antibiotik ke sis? sy lps makan antibiotik baru kurang sikit. Kalau sis dah mkn antibiotik.. tp tak kurang jgk batuk tu... mak saya kata mgkin sbb pembawakan masa pregnant... dan Kadang2 sbb gastrik pon boleh sbb batuk kita tu tak hilang. Sabar ye sis. Kuatkan semangat.

2y ago

awak batuk alahan la tu. saya pon datang balik batuk sebab positif covid. doktor kata xde ubat dan antibiotik tak berkesan untuk virus covid... xpela... sama2 la kita tabah kan diri ye...sy doakan yang terbaik untuk awak dan Allah permudah kan urusan awk ye

Kesian. Sebab sama dgn sy sis.batuk tak baik2 teruk sangat memang sampai terkencing.dengan mual loya pitam pening.alahai memang teruk betul alahan saya.saya minom lemon batuk mual kurang tapi jadi sakit perut pula.dah tak tau nak makan ubat apa.memang banyak kali pegi klinik.risau kat anak je tapi tulah tak makan ubat memang teruk jadinya.saya minum air pon muntah.air lemon ais je tak keluar balik.sama sama kita sabar ya sis.semoga sis kuat dan tabah

2y ago

Kan.. sy sampai pakai pad hari2 sbb kdg2 terkencing2 dlm seluar bila batuk. Bila termuntah pun sampai terkencing jgk. Mmg teruk sgt perasaan ni 😪

try kumur dgn listerin. selalu btuk sye kumur je. lps tu sye pakai spray difflam 1hari 1kali je. gastrik boleh mkn gaviscon atau mntk ubt gastrik dkt kk. sye hari tu doc suruh mkn hari2 selama seminggu. terus hilang gastrik sampai now. muntah tu cuba mkn asam sikit. atau mkn prune dry tu. sye beli yg brand sunsweet. kalau rse muntah teruk sye mkn je 1 or 2.

Kite sama 😭 pegnen ank no 2 ni ya Allah alahan mmg teruk sangattt…makan sikit muntah..semua xleh telan…selsema lagi…batuk lagiii 😭

bersabar lah..

i feel you😢