gdm

Ibu yg ada gdm on diet mmg kna paksa bersalin 38 weeks ke? Atau blh je bsalin 40weeks sblm due?

16 Balas

Betul. Sy dulu kena GDM sb x puasa, mkn tgh mlm. So msa 1st chck paras gula ok. Dh minum air gula trus naik. So kena ckp GDM,based on diet. Kena jaga mkn sihat jee xblh minum gula atau mkn karbo(nasi byk) makan roti pn kena mkn 2keping je, roti jacob.. Buah pn kena mkn 1 ulas xblh byk atau besar..mse chck darah nurse ambik tekanan darah slps setgh jam sy mkn, mmg darah /gula naik. End up sy kena mkn ubat doctor suruh. (yg bgs nye ubat ni utk elak kencing manis-tp kurus kn bdn kita) so bila kena diagnosis GDM je oleh doktor sb kcuaian kita xjaga berat bdn, sb pemakanan kita, atau slh nurse sb amik tekanan drh slps kita mkn...mmg kita kena pks bsalin awsl. By 38week anak dlmkandungan kita dh cukup smpurna, drg akan suruh kita induce ("pks bsalin awal) sb doktor takut kita kena kencing manis, anak pn kena kencing manis. Nt komplikasi byk.. Cth saiz baby besar. Bila lahir, kita nak teran..sama ada miss v kita koyak teruk atau anak lahir, tsangkut bahu.bahu patah sb tlampau besar. (baby besar sb kncg manis, bkn sb gemuk)... Klu doktor dh bg pks bsalin dlm buku pink kena tulis sana 38week induce. Mmg kena induce, pks bsalin.. Dtg tarikh yg doktor bg, chck in awal.. Drg akan tgk bukaan rahim kita. Klu x smpi 4cm, mcm sy 3hari duduk hospital kena induce bukaan cuma 3cm..end up kna masuk belon dlm rahim buka jln. Yg ni sgt2 sakit. Sb pks kan.. Lps tu bbrp jam lebih 16jam dlm wad bsalin, baby x keluar jg, bukaan x buka...drg akan mintak kita sign agreement utk C-section, utl selamat kn anak kita dr lemas. Masa ni klu xda cara. Trm je sis sb anak lg pntg dr kita teran2 xbuka jln.. Seksa kita kena ambik darah jarum cucuk sana sini... Ksoan bby dlm kndgn x ckup oksigen. Sb tu kna cpt2 je ambil kputusn czer nyawa anak lg pntg. Kalau x drg lemas

4y ago

Saya gdm on insulin dr start buka buka pink...sampai minggu ke 20..skg on diet jer.. Alhamdulillah skg dh 24 minggu lebih..on diet bkn xleh mkn terus,cuma jg permakanan.dan nasi bkn semata2 mkn yg wajib kena MKN pun ,kita boleh tukar dgn menu karbo yg lain tp ikut sukatan yg di tetapkan,suku2 separuh.pilihan ditangan kita,doc hanya bg petunjuk,depa xkisah pun klu kita gdm,just bg ubat dan mmg klinik akan jadi umah ke 2 Ler seminggu skli,penat tu..so just diet jer, InshaAllah think positif semua akan jadi Ok.

Sye dh serah diri smlm 1.7 persamaan 37w 5d.. Besok 3.7 start induced 38w.. Kencing manis dh okay.. Harap2 blh bersalin normal lg, sbb bby besar dlm 3.5 - 3.6kg.. Kalau blh x nak c'zer sbb semuannya bby bersalin normal paling besar no3 3.75 kg.. Sama2 tlg doakan untuk sye ye..

4y ago

Aamiin,, semoga d mudahkn urusan yaa

Sy gdm on diet.. Semalam segenap 38weeks pergi o&g doktor cakap kena paksa bersalin mse 40weeks..ikut pada doktor pakar cakap.. Ada yg kne bersalin 38weeks..ada yg sampai 40weeks.. Bergantung pada doktor pakar..

Doktor sy ckp sy kena bersalin x boleh lebih dari tarikh due. Kalau xde tanda bersalin masa tarikh due tu sy kena hantar diri g hospital pada tarikh tu jugak bersalin paksa. Sy gdm on diet.

Saya gdm on insulin,baru 18 weeks..doktor dah pesan awal2 kena bersalin 38 weeks..lagi pun high risk..umur dah 41, first baby,penantian 12 tahun..moga dipermudahkan segala..

2y ago

semoga dipermudahkan amin

Gdm on d/c masih blh tggu smpai tarikh due. Dh tnya doc bbrapa hri lpas sbb sy gdm. Scan bby brt normal, tpi kalo bby tlmpau bsr, kena bsalin awal jgk. Refer pda doc mcm mna.

Saya gdm on diet 38w dh bersalin,,sebqb dh ada tanda2,baby kerap mngeras..kurg gerak..biasa sblm 40w Sis..ibu ada gdm baby berisiko besar.. .

Bergantung pada keadaan baby. Kalau 38w baby dh ckup besar, mmg kene paksa la. Insha Allah semoga dipermudahkan ibu2 gdm 🤲🏻

Gdm on diet boleh lajak 40 week ikut keadaan semasa ibu & baby.. jadi klau still awal kena jaga betul2 pemakanan & kesihatan..

Gdm on insulin xlebih 38...gdm on diet bole smpai 40 week...doc br bg tau isnin lepas..