hamil tapi asma

hi ibu semua. saya baru 15 mggu. berat 137kg dan ada astma. malam tadi baru kena serang astma. pkul 4pagi pergi kecemasan sbb x tahan sgt. bukan apa, takut baby xdpt ckup oksigen. nak xnak, kena pergi juga ya utk keselamatan baby. saya da tanya dokter, dokter sarankan utk ibu hamil kena habiskan ubat presnisolone yg 6 biji tu ya. sblm ni sy pon spt anda takut nak habiskan ubat steroid tu tapi ramai yg x educate pasal ubat ni. ubat ni sbenanya bagi elak kita dr kena serangan asma dalam jangka masa terdekat. jangan sesekali makan pil asma yg warna pink tu. mmg lega tapi x baik utk kandungan. dokter mmg x bagi. sbb kmarin sy xtahan sgt saya makan ubat tu tanpa tahu baik buruk. skrang covid dokter buat cara manual je kt kecemasan, pkai pam sebanyak 6x dalam kiraan 10 tarik dan lepas nafas. tggu 20 minit. klau x lega, buat lagi cara yg sama n makan ubat prednisolone tu skali. so far alhamdulillah ok mcm biasa. klau x ok baru g hospital lagi. maksimum kegunaan pam hanya 12x shj ye dlm sehari. pastu nak tanya pengalaman ibu astma yg da bersalin. mcm mane keadaan ibu2 skrang n baby. semuanya ok ke? sy pon risau gak ni. 1st time mengandung setelah 7 tahun menunggu. risau sbb atsma ni.

2 Balas

Insyaaallah xda apa2 sis.. positif slalu insyaaallah kandungan n baby akn hepi2 je kt dlm. Jg diri ye😃

3y ago

Aaammiiinnn Ya Rabb. insyaAllah. tq sis 🥰

smge dpmdhkan ye sis aminn

3y ago

Aaammmiinnn Ya Rabb. tq sis😁